La Universitat d’Alacant ha presentat aquest dimarts en roda de premsa el programa del «VII Festival de Teatre Clàssic L’Alcúdia-Universitat d’Alacant», que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana), Diputació d’Alacant, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Mútua Llevant.

Enguany, el programa inclou huit representacions a l’aire lliure, que tindran lloc en el Jaciment Arqueològic de L´Alcúdia, del 9 al 26 de juliol, dividides en dues categories: teatre en l’ensenyament i teatre professional, amb quatre obres en cada apartat.

La Universitat d’Alacant ofereix la doble programació de teatre en l’ensenyament i teatre professional ja que, “com a institució pública educativa, la UA promou la pràctica teatral entre l’alumnat universitari i de batxillerat i, així mateix, ofereix a tota la ciutadania muntatges d’obres de companyies professionals”, tal com ha detallat en la seua intervenció el director del Servei de Cultura de la UA, Faust Ripoll. Ripoll ha estat acompanyat en la presentació del programa per la coordinadora territorial del Institut Valencià de Cultura, Alicia Garijo i per Alejandro Ramos, director de la Fundació L’Alcúdia.

El pressupost d’aquest festival ronda els 45000 €, finançats al 50% per la pròpia Universitat i resta per diferents institucions públiques col·laboradores. Una assignatura pendent, malgrat la identitat local d’aquest festival, és la participació del teixit empresarial il·licità en aquesta mostra que porta set anys realitzant-se ininterrompudament i que ha passat dels 250 assistents als 2600 espetadores en la passada anualitat. Tindria tot el sentit del món que les empreses de la ciutat s’implicaren en aquest, amb xicotetes quantitats no milionàries que farien i ajudarien a convertir aquest esdeveniment en un esdeveniment teatral de referència al país.

El Festival donarà començament el dimarts 9 de juliol amb l’apartat Teatre en l’Ensenyament i l’obra de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA “Les Tesmoforias, de Aristófanes”, amb direcció d’Elizabeth Sogorb (representació en castellà). La següent representació d’aquest apartat serà l’endemà, el dimecres 10 de juliol, amb l’obra “La Tempesta” de Shakespeare, a càrrec de l’Aula de Teatre Clàssic de la UA, amb direcció d’Iván Jiménez (en valencià). El Jueves 11 arriba el torn de la Companyia de Teatre de la UMH, que posarà sobre les taules “Èdip Rey vs Èdip”, basada en l’obra Èdip Rey de Sófocles (castellà). L’apartat de Teatre en l’ensenyament finalitza el divendres 12 de juliol, amb una quarta obra a càrrec de la Nau Argo, companyia teatral del Col·legi Inmaculada Jesuïtes d’Alacant, amb “Antígona sota l’arena” de Sófocles. Aquesta obra es va alçar com a guanyadora de l’IV Certamen Escolar de teatre Grecollatí per a Secundària de la UA.

Obrirà l’apartat professional el Institut Valencià de Cultura, el dijous 18 de juliol amb l’obra “Somni”, una producció pròpia basada en Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare (representació en valencià), amb direcció de Juan Carrillo. El divendres 19 de juliol Maltravieso Teatre, El Merlet Produccions i el Festival de Teatre de Clàssic de Mèrida, posaran sobre les taules “Hipòlit”, d’Eurípides, amb direcció d’Emilio de Vall. També serà Eurípides el protagonista de la següent cita professional, el dijous 25 de juliol, amb “Les Bacants. El crit de la llibertat”, a càrrec de Sennsa Teatre (en castellà), sota la direcció de J.M. Mudarra. I finalitzarà l’apartat professional i la VII edició del Festival “Climnestra”, el divendres 26 de juliol, basada en obres d’Èsquil, Eurípides i Sófocles, a càrrec de Produccions Equivocades (castellà) amb direcció de José María de Castillo.

Les entrades ja poden adquirir-se en www.instanticket.es, al preu de 5 € teatre de l’ensenyament i a 15 € teatre professional i des de les 19 hores en el propi Jaciment els dies de les representacions. L’obertura de portes serà a les 20 hores i totes les representacions teatrals a les 22 hores. Més informació en www.veu.ua.es/festival-alcudia.

Aquesta any, gràcies a la participació del restaurant il·licità Patricia Sam Atelierm, especialista en menjar iber i romà, s’ha preparat per als i les assistents del Teatre Professional una àgape d’origen romà així com beguda naturals i tradicionals.

Aquest festival aporta valor al Jaciment Arqueològic de L´Alcúdia atés que un 25% dels visitants durant tota l’anualitat són les persones assistents al mateix durant el mes de juliol.

PROGRAMA:

Teatre en l’ensenyament

Dimarts 9 de juliol – 22.00 h

LES TESMAFORIAS, de Aristófanes – Aula de Teatre de la UPUA.. Adreça: Elizabeth Sogorb. En castellà – Entrada 5 €

Les dones es reuneixen, com cada any, en el pont de les Tesmoforias per a celebrar la seua assemblea anual. En aquesta ocasió el tema principal a tractar és la manera de venjar-se d’Eurípides, que encegant als homes amb la seua influència, vilipendia a les dones fent-les perdre els seus privilegis .Eurípides, que està al corrent de tot, prepara un pla per a eixir airós de la situació; una «dona» desconeguda, fidel defensora de l’autor, apareix en la festa disposada a justificar-lo a qualsevol preu.

 

Dimecres 10 de juliol – 22.00 hores

LA TEMPESTA, de William Shakespeare – Aula de Teatre Clàssic de la UA

Adreça: Iván Jiménez. En valencià – Entrada 5 €

La Tempestat és l’última obra que va escriure William Shakespeare i es nota. En aquesta funció es mostra una amalgama d’emocions i sentiments humans. Els personatges, més de catorze, viuran una experiència màgica en una xicoteta illa que els canviarà la vida per sempre. La proposta de l’aula de teatre clàssic de la UA, transita entre la comèdia i el drama, la llum i la foscor. En el muntatge no hi ha bons ni dolents. És una radiografia de l’ànima dels personatges de Shakespeare, però amb un neó rosa. La subtilesa i la bogeria es donen la mà durant l’espectacle.

 

Dijous 11 de juliol – 22.00 hores

ÈDIP VS ÈDIP, basada en Èdip Rey de Sófocles – Companyia de Teatre de la UMH

Direcció i versió: Adán Giménez. En castellà – Entrada 5 €

Èdip vs Èdip, basada en Èdip Rey de Sófocles, ens presenta la lluita interna del rei que, com un vertader tità, intenta aconseguir la salvació del seu poble davant el descontentament dels déus. Mogut per una indiscutible noblesa, Èdip haurà de lluitar contra la seua pròpia desconfiança, la lleialtat de la seua família i la de tota la seua cort. Una de les grans tragèdies gregues adaptada al teatre dels nostres dies que intenta posar en relleu el tema de l’Existencialisme davant l’atzarós de la vida, deixant sempre la mateixa pregunta en l’aire. Som amos del nostre esdevenir?

 

Divendres 12 de juliol – 22.00 hores

ANTÍGONA, de Sófocles – La Nau Argo (Inmaculada Jesuïtes d’Alacant)

Adreça: Fernando Nicolás, Marién Navarro i Carlos Aragüez. Adaptació: Grup de teatre La Nau de Argo. – En castellà – Entrada 5 €

En Antígona s’enfronten dues nocions del deure: la familiar, caracteritzada pel respecte a les normes religioses i que representa Antígona, i la civil, caracteritzada pel compliment de les lleis de l’Estat i representada per Creonte. A més, estableix una oposició entre la manera en què les dues germanes, Antígona i Ismene, s’enfronten a un mateix problema.

 

Teatre professional

Dijous 18 de juliol – 22.00 hores

SOMNI, basada en Somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare – Institut

Valencià de Cultura Dramatúrgia: Núria Vizcarro. Adreça: Juan Carrillo. En valencià – Entrada 15 €

Una nit d’estiu humida, clar. Fa olor de pi i a suor, a sofre i a mar, a port i a peix, a sexe, brut, salat, fa calor, clar. La lluna, diuen, hui es farà roja. Els vaixells es desfan al nostre pas i caminem entre pins i fàbriques. Des de lluny s’escolten grups de gent que canten i riuen, que van cap a la festa. Allí es trobaran persones de diferents mons, les del camp, de la ciutat, les que treballen a la fàbrica i les que no sabràs mai si són éssers màgics o només és que sempre han estat allí. Les parelles es formen; miren i ballen de reüll, potser aquesta nit tot ho faran de reüll. És el bosc més bosc que mai podràs imaginar al costat d’una ciutat que encara no és ciutat i d’un mar que encara és mar i que no vol deixar de sonar.

 

Divendres 19 de juliol – 22.00 hores

HIPÒLIT, d’Eurípides – Maltravieso Teatre, El Merlet Produccions i Festival de Teatre de Clàssic de Mèrida

Versió: Isidro Timón i Emilio de Vall. Adreça: Emilio de Vall. En castellà – Entrada 15 €

Hipòlit és una tragèdia d’amor i intolerància escrita fa 2500 anys, que ens ajuda entendre dues idees capitals en el pensament contemporani: la necessitat de la igualtat real i efectiva de gènere; i la necessitat de poder estimar sense por al què diran. Hipòlit es va estrenar el 22 d’agost de 2018 en el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, amb ple absolut en les seues cinc representacions i dos Premis Cerino (entregats pels periodistes que segueixen el Festival) a la Millor Actriu (Camila Almeda) i a la millor Versió (Isidro Timón i Emilio de la Vall).

 

Dijous 25 de juliol – 22.00 hores

LAS BACANTES, d’Eurípides – Sennsa Teatre

Adreça: J.M. Mudarra. En castellà – Entrada 15 €

Les Bacants d’Eurípides, pels seus diàlegs intel·ligents, les seues situacions extremes i impactants, la seua anàlisi del sentiment irracional i, sobretot per la seua anàlisi de la dualitat humana, és considerada una de les millors tragèdies mai escrites. Sennsa ofereix una versió actualitzada i moderna del mite de les Bacants. En aquesta ocasió, el repartiment està integrat per onze actors i actrius que interpreten, canten, reciten i dansen en un entramat dramatúrgico on es presta especial atenció a la part visual i a la plasticitat estètica.

 

Divendres 26 de juliol – 22.00 hores

CLITEMNESTRA, basada en obres d’Èsquil, Eurípides i Sófocles – Produccions Equivocades

Versió i adreça: José María de Castillo. En castellà – Entrada 15 €

Clitemnestra és una dona víctima d’una societat consolidada per i per als homes, una dona rebel amb el sistema, avançada al seu temps i titllada, per tant, de cruel i perversa a ulls dels homes. Es donarà veu a les seues passions, els seus fracassos i els seus triomfs. Un recorregut a través de la vida de Clitemnestra passant pels moments més rellevants de la seua història al costat d’un cor clàssic reformulat i una posada en escena que busca la multidisciplinarietat com a vehicle per a arribar al públic actual. La figura de la dona en la història… quant ha canviat i en quin lloc ens posiciona la seua forma de vida?