Dénia ja respira pensament, cultura i reflexió. Arranca la setmana del Dénia Festival dels Humanitats amb una completa agenda d’activitats culturals paral·leles, que se celebraran en diferents localitzacions de la ciutat i que inclou exposicions, conferències i altres formes de creació artística, totes elles obertes al públic.
L’agenda cultural del Dénia Festival dels Humanitats comienzó el dilluns 24 d’octubre, a les 19 hores, amb la celebració, a la Biblioteca Pública Municipal de Dénia, de la conferència “Diàlegs de proximitat. Humanitats i ciències davant un món en canvi”, que serà a càrrec de l’intel·lectual i escriptor Javier López Alos i del físic, escriptor i conferenciant Vicent Botella, i que serà presentada per Joanmi Rafet, politòleg i col·laborador de Festival.
Un dels plats fort de la programació cultural del Festival va arribar el dimarts 25 d’octubre, a les 17 hores, amb la Jornada Literària “Territori Chirbes”: claus de la seua escriptura. Una trobada que reflexionarà sobre l’obra de l’escriptor valencià i que començarà amb la projecció de la xarrada «Ciutat oberta (Runes i Progrés)» en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2014), per a donar pas a dues interessants conferències: “La ruïna ètica i moral de la societat capitalista d’acord amb l’obra de Rafael Chirbes” (per Jacobo Llamas Martínez, de la Universitat de Lleó) i “(Re)escriure el territori. La costa valenciana com a palimpsest en la narrativa de Rafael Chirbes” (amb Aina Vidal, investigadora d’Estudis Literaris en la Universitat Oberta de Catalunya). La jornada es va tancar amb la taula redona «Diaris», en la qual participaran Mª José Micó (Presidenta de la Fundació Rafael Chirbes), l’escriptor Alfons Cervera i la periodista Marina Lesouef.
L’art també serà protagonista en el programa cultural del Dénia Festival dels Humanitats. El dimecres, 26 d’octubre, a les 19 hores, en el Centr dArt lEstació de Dénia, s’inaugurarà l’exposició “Autoretrat” Un NFT háptico o tàctil, per l’artista multidisciplinària espanyola implicada en activisme social Amparo Sard. Una obra que crea una nova tendència en el món de l’art en tractar-se del primer NFT háptico que transcendeix del visual al tàctil.
La programació d’activitats culturals continuarà durant els tres dies de celebració oficial del Dénia Festival dels Humanitats amb diversos espectacles de música i dansa.
El dijous, 27 d’octubre, a les 18.30 hores, en el vestíbul de l’Estació Marítima de Dénia, la companyia David Vento Danse Theater oferirà l’espectacle de dansa contemporània ‘Indala’.
El conegut carrer Marqués de Camp de Dénia servirà d’escenari musical, acollint espectacles de música al carrer i tallers musicals familiars, a càrrec de la Agrupació Artística Musical de Dénia i el Conservatori Tenor Cortis de Dénia. Aquestes actuacions se celebraran en diferents trams del carrer Marqués de Camp el divendres 28 d’octubre, des de les 17 a les 20 hores, i el dissabte 29 d’octubre, d’11 a 13 hores.
Per a tancar la programació, el dissabte 29 d’octubre, després de l’acte de clausura del Festival, a les 14 hores, actuarà en la placeta del Centre Social la Muixeranga de la Marina Alta acompanyada del grup Canya Badà. A la vesprada, de 18.30 a 21 hores, en la plaça del Consell de Dénia, se celebrarà un taller i exhibició de swing per l’Escola La Marina Lindy Hop de Dénia.
Aquestes activitats paral·leles se sumen a la completa programació de trobades i sessions de debats incloses en el programa oficial del Dénia Festival dels Humanitats, que tindrà lloc del 27 al 29 d’octubre. Un esdeveniment multidisciplinari únic que convertirà a la capital de la Marina Alta en un gran espai de reflexió on es congregaran prestigiosos pensadors i experts en economia, neurociència, medicina, antropologia, filosofia, història, geografia, pensament humanístic, ètica i cultura, entre moltes altres disciplines científiques i artístiques, per a reflexionar sobre les inquietuds de l’ésser humà en el món actual.
Dénia Festival dels Humanitats
Dénia Festival dels Humanitats és una iniciativa de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Dénia, Baleària i la Fundació Dénia Ciutat Creativa, dirigida per Josep Ramoneda i Jordi Alberich, i coordinada per la Maleta de Portbou. Entre els seus objectius fundacionals destaquen: la pretensió de convertir-se en una cita anual de reflexió i diàleg sobre la condició humana. Oferir a la societat civil un fòrum obert on participar amb experts de primer nivell en l’àmbit del pensament humanístic. Promoure una formació en valors i el coneixement de les arrels i la història de l’ésser humà. Posar en valor i fomentar les humanitats com a àmbit de coneixement per a formar una ciutadania amb pensament crític. Convertir a Dénia en un referent del pensament, la reflexió i les humanitats al Mediterrani.
www.deniafestivaldeleshumanitats.org