El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi continua en la seua trentena edició apostant per la secció CAL: Cinema, Art i Literatura com una de les seues activitats paral·leles. Un projecte que té com a principal objectiu emfatitzar la relació entre el cinema, les arts visuals i la literatura a través de la realització de murals de gran grandària.

Enguany la pel·lícula seleccionada ha sigut Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar, amb la qual també es vol retre homenatge al paper de la dona dins del cinema. Per açò, Cecila Roth, protagonista en la pel·lícula, és també la protagonista del mural, situat en el parc dels Eucaliptus. Un projecte dirigit per Guillermo Cano que ha comptat amb la col·laboració de David Rodríguez, Pepa Berdión, Alejandro Esparvers, Malena Ríos, Enrique Cano i Ana Cantero.

L’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, s’ha acostat fins al parc dels Eucaliptus per a visitar la nova proposta de CALÇ al costat de diversos membres de la Corporació Municipal, el sotsdirector del Festival de Cinema, Javier Pascual, i els artistes participants en el projecte. D’aquesta manera creix aquest circuit d’art urbà que explica en l’actualitat amb quatre murals de les pel·lícules Blade Runner, Hacia rutas salvajes, El club de los poetas muertos i Todo sobre mi madre. La iniciativa, en la qual participa Pi (FO.LI.AS), pretén enfortir el teixit cultural del municipi a través de la creació d’un circuit d’art urbà que vaja l’Associació Cultural Fòrum Literari de l’Alfàs del creixent amb cada edició del Festival de Cinema.

Murals de películes. Foto: Gabinet Premsa. Aj. Alfàs del Pi

Murals de películes. Foto: Gabinet Premsa. Aj. Alfàs del Pi

E

Aquesta és una de les activitats paral·leles que presenta enguany el 30 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, entre les quals s’inclouen concerts, exposicions, xarrades, projeccions de documentals, cursos de cinema, ruta de tapes i, fins i tot, el desembarcament de la Legió 501, prevista per al divendres 13 de juliol a les 21:00 hores, en la platja de l’Albir.

El Lado Oscuro de la Fuerza realizará un desfile para exhibir todo su poder y, al mismo realitzarà una desfilada per a exhibir tot la seua poder i, al mateix temps, mostrar la seua cara més solidària en un photocall en el qual la gent podrà fotografiar-se amb els seus personatges favorits i, al mateix temps, col·laborar recaptant fons per a una bona causa.

Com a novetat enguany destaca la Ruta Tapes de Cinema, una proposta de la regidoria de Comerç que es desenvoluparà del 5 al 15 de juliol, coincidint amb celebració del Festival. Es tracta d’aprofitar l’afluència de gent que cada any genera el Festival i llançar una proposta gastronòmica que resulte atractiva perquè, a més de cultura, també consumen la gastronomia local.

La Universitat Miguel Hernández presentarà el dijous 12 de juliol, de 16:00 a 19:00 hores en la Casa de Cultura, la seua Escola de Cinema. La jornada arrancarà amb la projecció dels tres curtmetratges rodats fins avui i continuarà amb un taller d’introducció al cinema documental.

Per segon any, el CEFIRE d’Alacant col·labora amb el Festival de Cinema amb un curs dirigit al professorat de tota la província. Sota el nom de Fem cinema! es presenta aquesta iniciativa, que tindrà lloc del 9 al 12 de juliol. Inclou tallers de guió cinematogràfic, vestuari, actor en escena, construcció d’escenaris per a l’acció, teatre, música, stop motion i coreografia.

Durant el transcurs d’aquests tallers, la Fundació Atresmedia desenvoluparà unes jornades de sensibilització sobre discapacitat denominades ‘Viu la seua realitat’, amb la finalitat de compartir experiències i entendre la diferència.

Seguint en la línia de la formació, aquesta setmana una desena de menors de 8 a 14 anys han participat en un taller d’Interpretació i Audiovisuals, enfocat a la producció de narrativa en Internet. Una acció que ha impulsat la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de l’Alfàs, en col·laboració amb el Festival de Cinema.

L’exposició Bombers de Cinema: de la gran pantalla a la vida real es trasllada el pròxim 3 de juliol, a les 20:00 hores, a la Casa de Cultura. La mostra està dissenyada perquè el visitant es consciencie dels valors que envolten als personatges de bombers de les pel·lícules i puga jutjar per si mateix si aqueixa concepció es correspon amb la realitat. Després de la inauguració de l’exposició, Israel Gil donarà una xarrada sobre el director de cinema Billy Wilder.

D’altra banda, entre les activitats paral·leles del Festival també s’ha programat la projecció de Vientos del Pueblo Sirio, un curtmetratge documental que connecta el drama dels refugiats sirians amb l’obra del poeta Miguel Hernández, a través de l’experiència viscuda en l’illa de Lesbos per voluntaris i membres de Solidaritat Internacional del País Valencià. Serà el diumenge 15 de juliol, a les 17:30 hores.

Una altra projecció que s’organitza en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba José Martí és la pel·lícula Conducta, d’Ernesto Daranas, que narra la història de Chala, un xiquet habanero d’11 anys que viu amb la seua mare addicta i entrena gossos de baralla per a sobreviure, i de Carmela, la seua professora de sisè grau, que lluita per a evitar que el xiquet siga enviat a una escola de conducta. Serà el dijous 12 de juliol, a les 19:30 hores, i està prevista la presència de Natasha Díaz-Argüelles, consellera cultural de l’Ambaixada de Cuba a Espanya, per a dialogar sobre aquesta obra i el cinema cubà en general.

També hi haurà espai per a la música, amb l’actuació de Sifasol Big Band, en finalitzar la gala d’inauguració, el dissabte 7. Una formació al més pur estil de les grans bandes de jazz, amb un repertori basat en temes clàssics i coneguts de grans del jazz, com Count Basie, Duke Ellington, Miller, Goodman… Després de la gala de clausura, el dissabte 14, a carrer del Cinema Roma vibrarà amb la música de Babalu Swing Band. Aquesta formació ens proposa un viatge en el temps a l’Amèrica dels anys 40 a través de la figura de Crooner.

Finalment, un any més, els carrers del casc antic de l’Alfàs del Pi serviran d’escenari per a l’exposició Balconades: 30 anys del Festival de Cinema. Aquesta gran exposició a l’aire lliure ens mostra als protagonistes del Festival de Cinema de l’Alfàs en el moment en el qual se’ls ret homenatge amb el lliurament del Faro de Plata.

El 30 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 6 al 15 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Després de 29 edicions, el Festival ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.