Emmarcat en un context miner i industrial, aquest espectacle integra música i dansa per a un reconeixement a les figures del treballador, del migrant, però també de la dona andalusa que van arribar en ple èxode rural a la conca minera basca. L’espectacle compte amb la participació al cante del villenense Raúl Micó. La cita és el divendres 18 de març a les 20’30 h.

Burdina/Ferro mostra la història d’una dona migrant andalusa (Adriana Bilbao), en la conca minera de Gallarta (Biscaia). L’anunci d’una tragèdia la condueix a una voràgine de tristesa i desesperació, obligant-la a refugiar-se en el record. La pèrdua en una terra aliena pren centralitat en l’escena, fins que finalment fa front a la seua dissort, reivindicant-se com a dona empoderada en terra aliena, completa i autosuficient.

Ací es parla de vida, de mort, de la necessitat d’abandonar la llar, d’integració, d’amor, del paper de les dones, de la pèrdua, del dolor i de la superació de l’adversitat. Tot això en un context concret: el miner‐industrial basc. És una obra poètica i emotiva —inspirada en poemes de Gabriel Aresti i Itxaro Borda, amb text de Raúl Micó i ideada per la balladora Adriana Bilbao—, que oscil·la entre el present i el passat, l’ara i el record, l’ací i l’allí. L’espectacle a més, compta amb el músic Beñat Achiary, qui ha portat la música tradicional basca a un nivell superior de contemporaneïtat.

El soroll de la barrina contra la pedra, el flamenc, la cultura basca, creació i improvisació, la tradició i la més potent modernitat… per a un homenatge a aquells homes i dones que van arribar des de lluny, especialment andalusos, a treballar en les mines de Bizkaia.

Burdina/Ferro rescata, a més, el testimoniatge de les dones de l’època, que ha romàs una miqueta ocult. Adriana Bilbao és l’única que balla en l’espectacle, sola, poderosa, en una obra íntima però també universal, posada en peus per un elenc de prestigiosa trajectòria i amb una potent i sorprenent posada en escena, on barrinadors que piquen pedra conviuen sobre l’escenari, de manera natural, amb els pals flamencs.

BURDINA/FERRO

Direcció: Adriana Bilbao i Beñat Achiary.

Coreografia i ball: Adriana Bilbao.

Veu: Beñat Achiary. Cante: Raúl Micó. Guitarra: Guillermo Guillén. Piano: Michel Queuille. Barrinadors: Luis Mariano Casillas, Ander Ezeiza i Koldo Plazas.

TEATRE CHAPÍ – Villena

Divendres 18 de març 2022. 20’30 h.

Entrades: 14€, 12€ i 10€. Preus reduïts per a menors de 30, majors de 65 anys i estudiants de dansa.

Més informació: adrianabilbao.com