La cultura digital entorn a la música i l’art visual més avantguardista torna a les Cigarreras d’Alacant del 7 al 9 de novembre amb ENSO2019. Aquestes Trobades Sonores compleixen la seua tercera edició amb l’objectiu de compartir experiències, promoure esdeveniments i realitzar tallers ajuste a la producció musical, la música electrònica, l’art sonor, multimèdia i qualsevol variació possible en la qual prevalga la investigació i l’experimentació. Grans experts en les diverses arts com com Marta de Pascalis, Andrés Noarbe, Pedro Vian, Ain TheMachine, Rubén Cuevas (RdeRumba), entre altres, protagonitzaran les diverses masterclass i lives que conformen el programa de ENSO.

El dijous 7 de novembre, a les 18:30h. en Les Cigarreras, la taula redona entorn al circuit dels segells discogràfics serà el tret d’eixida de les activitats de ENSO. Moderada per Thonnie Jhonnie (Desincopado), participaran Andrés Noarbe (Geometrik Rècords), Pedro Vian (MOM, Modern Obscure Music), Daytona Team (Bonica Rècords) i José Ramón Navarrete (MDR, Metre Danse Rècords). L’entrada serà lliure fins a completar aforament.

Després de la xarrada amb experts i públic assistent, la italiana Marta de Pascalis oferirà un live a les 20:30h. Gràcies a la col·laboració del Consolat General d’Itàlia a Barcelona, emmarcada en el seu projecte de la plataforma «Muse, una nova ona de Dones al Mediterrani», ideat per a promoure la inclusió i la igualtat de gènere en els sectors de la música experimental, electrònica i de les arts digitals; Marta de Pascalis arribarà a Alacant per a oferir el concert inaugural de ENSO.

De Pascalis és una compositora italiana que viu i treballa a Berlín. Els seus treballs en solitari empren síntesi analògica i bucles de cinta, incorporant el joc lliure en patrons constants i repetitius. Ha produït dos àlbums de Berlin School. Excursions mínimes de sintetitzador: Quitratue (2014) i Anzar (The Tapeworm, 2016). La seua nova peça «Her Core» va ser publicat en la primavera de 2018 per The Wormhole. Marta crea collages densament estratificats de fragments melòdics brillants i línies de baix que grunyen, les seues hipnòtiques figures de sintetitzador mínimes es torcen i giren una al voltant de l’altra abans de dissoldre’s en l’oblit entròpic.

El divendres 8, el protagonitzaran Moira, al costat de Luix Bot, i Rubén Cuevas, més conegut com RdeRumba, DJ i productor del grup de rap Violadors del Vers. Moira i Luix Bot dirigiran a les 16 h. la Masterclass “Esbudellant nostre Live A/V”, focalitzada en el procés creatiu des de la composició i preparació dels directes amb Sintetitzadors Maquinari i Modulars, tant per a síntesi auditiva com visual. Moira i Luix parlaran sobre quins són els diferents parts i funcions bàsiques d’aquests instruments, com s’utilitzen per a generar harmonies, melodies i ritmes en el cas dels sintetitzadors d’àudio, i de composicions (formes i color) i animacions amb sintetitzadors de vídeo. Després d’ells, li tocarà el torn a RdeRumba, amb el seu Masterclass “L’art del sampler”. El sampler és tant un instrument com una tècnica. Una tècnica que consisteix a utilitzar una mostra de so, d’una cançó o de qualsevol altre mitjà i alterar-la, modificar-la o modular-la fins a aconseguir un nou i sorprenent resultat. Aquest recurs tan utilitzat per tota la música i producció musical contemporània, és segons RdeRumba un art, no sols una eina. Per a demostrar aquesta hipòtesi, RdeRumba ens explicarà en què consisteix, on buscar-los, fins on arriben els drets d’autor, la diferència entre samplear i apropiar-se de material alié, tècniques, recursos, mescla i producció amb samples, a més de com fusionar-los amb músics.

Arribada la nit, després de les classes magistrals, arribarà el torn de gaudir del live de Moira i Luix Bot i el DJ Set de RdeRumba, a les 21 i 22 hores, respectivament.

I l’últim dia de ENSO, el dissabte 9 de novembre, el públic assistent aprendrà de primera mà com construir un espectacle A/V, amb l’artista audiovisual arribat de Berlín Ain TheMachine, i com masteritzar una peça en la qual el productor d’artistes com UNER o Najwa Nimri, Pedro Viñuela, explicarà en què consisteix, quin és el seu origen, etapes, formats, eines, workflow, output, formats d’eixida, les diferències entre estudis convencionals i especialitzats, i així fins a desgranar totes les parts i processos que comporta la pràctica del mastering.

La música aqueixa nit serà a càrrec de Ain TheMachine, que oferirà un live a les 21 h., i Pedro Viñuela, sota el nom de Spoweck, a les 22 h. La festa de clausura se celebrarà a les 00 hores en LEVEL Club d’Alacant.

Totes les activitats de ENSO són gratuïtes amb accés lliure fins a completar aforament i compten amb la col·laboració del Centre Cultural Les Cigarreras, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Consolat General d’Itàlia a Barcelona i Metre Danse Club.

+ Info: www.ensolab.es

https://www.facebook.com/pg/ensolab.es