L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert va inaugurar dimecres passat 3 de novembre ‘To name a mountain’, l’última exposició de 2021 inclosa en el cicle ‘Art a la Casa Bardín’. Alfonso Almendros va presentar un projecte fotogràfic comissariat per Carmen Dalmau i inspirat en paisatges de l’obra del pintor Albert Bierstadt.

La proposta d’Almendros, guanyadora del V Premi Galícia de Fotografia Contemporània, és un documental ficcionado amb un llenguatge que mescla procediments de fotografia analògica, múltiples tècniques pictòriques i reinterpretacions digitals del treball de Bierstadt. En el projecte, l’artista nascut a Petrer fa una investigació sobre l’expedició per les Muntanyes Rocalloses realitzada en 1863 pel pintor paisatgista de l’Escola del riu Hudson i el seu amic, l’escriptor Fitz Hugh Ludlow.

Almendros equipara la dificultat d’aconseguir el cim i de coronar la muntanya amb l’amor que, en secret, professava Bierstadt a la companya del seu amic. Tal com explica Dalmau, ‘To name a mountain’ “és una acció romàntica, conté un misteri, una intrahistoria d’amor i desamor que l’espectador ha de descobrir mitjançant les claus que aporta la narració a través de la grandiositat dels paisatges, de l’infinit univers, dels retrats i de la gamma cromàtica”.

L’exposició, que es podrà visitar a la Casa Bardín fins al 15 de febrer, consta de díhuit peces i diversos paisatges monumentals presentats a manera de mosaic i ha itinerat en ciutats com Lugo, Vigo o Cadis, al mateix temps que ha participat en importants festivals internacionals, com ‘Encontros dóna Imatge’ en Braga, Portugal.