La música és a la cultura el que un públic atent a un concert, un edifici històric a una ciutat o el torró de Xixona o Alacant. Necessari, inseparable, icònic i en aquest cas, els factors clau que han suposat que el cicle de concerts Atiende Alicante!, porte a la seua esquena 8 reeixides edicions.
Tot va començar en 2014, quan a la ciutat d’Alacant es va forjar un ‘Cicle de Concerts Singulars’ com a projecte emprenedor que responia a una necessitat: l’escassetat i homogeneïtat d’oferta cultural a la ciutat, així com la demanda per part d’un públic plural, sensible i sense etiquetes, d’una programació rica que els permetera conéixer altres cultures i viure una experiència única través de la música.
Des de llavors, més de 80 concerts protagonitzats per artistes dels 5 continents amb els quals, a més de fomentar el turisme local, s’han acostat valors com la tolerància, la diversitat, la igualtat i la singularitat artística, principis que encarnen i difonen amb excel·lència cada unx de lxs que han participat en el cicle de Atiende Alacant! a un xicotet-gran públic que ronda les 10.000 persones.
Ara, una novena edició que manté el millor de les anteriors: els seus valors i qualitat musical, i incorpora novetats: les Experiències Sonores de ATIENDE OFF! Pensades per a viure una experiència única i revaloritzar l’atractiu turístic i cultural de la nostra ciutat a través d’unes rutes culturals, dissenyades ad hoc i guiades per Free Walking Tours Alacant, pel barri antic de la ciutat, les quals conclouen en un exclusiu concert a la sala noble del Palau del Portalet (SXVIII) d’Alacant. I l’aproximació i descobriment d’altres cultures que ens proposa ATÉN ON!
ATIENDE OFF!
“…La música ens desconnecta del dia a dia i descobreix nous camins…”
Diferents rutes turístiques, confeccionades ad hoc per l’empresa alacantina Free Walking Tours Alacant, que revelaran les fites i peculiaritats de la cultura de la ciutat conduint als participants a un edifici emblemàtic de la ciutat com és el LAB15 / Palacio del Portalet del SXVII, en el qual podran delectar-se, a la seua sala noble, de la cuidada selecció d’artistes que conformen les experiències sonores de la programació de DATES
 
ARTISTES ATIENDE OFF!
• MATÈRIA (València)
Ruta Guiada: Alacant en la Modernitat Data: 16 Oct
LAB 15 / Palacio Portalet.
• ISASA (Madrid)
Ruta Guiada: Art Música i personatges Il·lustres Data: 06 Nov
LAB 15 / Palacio Portalet.
• PASTÍS RELENA (Barcelona) Ruta Guiada: Alacant en l’Antiguitat Data: 20 Nov
LAB 15 / Palacio Portalet.
• SANDRA MONFORT
Ruta Guiada: Llegendes i Curiositats d’Alacant Data: 20 Nov
LAB 15 / Palacio Portalet.
 
ATIENDE ON!
“…perquè la música és el que ens encén”
ATIENDE ON!, la nova denominació que adopta a partir d’aquesta edició la programació “elèctrica” i Internacional. Una, que va des dels rítmos africans i el Kuduro de la senegalesa POSE fins al Flamenc d’un dels nous valors del gènere com és Israel Fernandez acompanyat a la guitarra per Diego del Morao, passant també per la cúmbia dels colombians Candelers o les adaptacions dels textos del poeta Pedro Salinas i la conceptualització dels saragossans Els Conches Velasques, amb Pablo al capdavant de la formació, exbateria de la icònica banda Picore.
DATES i ARTISTES ATIENDE ON!
• POSE – 30 Sept Posterior de les Cigarreras
• LES CONCHES VELASQUES – 15 Oct – Caixa Negra Les Cigarreras
• ISRAEL FERNANDEZ I DIEGO DEL MORAO – 12 Nov Les cigarreras
• CANDELERS – 10 Dic Casa de la Música Les Cigarreras
Aquest any degut a les conseqüències generades per la COVID 19 la programació del cicle s’ha vist afectada amb tres cancel·lacions internacionals, les de la ícónica banda afroamericana Arrested Development (posposat a maig del pròxim any 2022), la del cantautor americà Damien Jurado (post posat per a març del 2022) i la dels canadencs Plants and Animals.
Aquesta novena edició de ATIENDE! mostra un notable creixement del projecte, amb dues seccions i una programació ampliada a un número de huit propostes músicales, gràcies a l’impuls tant de la conjejalía de cultura d’Alacant, Les cigarreras i el patronat de turisme d’Alacant, com l’inestimable suport del Institut Valencía de Cultura de la Generalitat Valenciana.