Alcoi és una ciutat que destaca per la seua àmplia programació cultural, precisament aquest va ser un dels motius pels quals se li va concedir la Capitalitat Cultural 2021 per part de la Generalitat Valenciana, i precisament en aquest any de la Capitalitat Cultural, la programació no sols és més àmplia sinó que també busca la qualitat més gran possible.

Després d’un estiu amb un gran nombre d’esdeveniments culturals, 17 el mes de juliol en diferents espais de la ciutat, 16 d’ells a l’aire lliure, incloent-hi concerts, ball, teatre, etc., arribarà la programació d’agost que també destacarà pels esdeveniments als nostres carrers.

Cal indicar que el Teatre Calderón que va tancar les portes per a donar pas a aquesta citada programació de carrer, obrirà més prompte de l’habitual, concretament el 4 de setembre amb un concert de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. Aquesta actuació s’ha aconseguit després d’arribar a un acord amb Les Arts i l’Insitut Valencià de Cultura i s’emmarca dins de les actuacions especials per la Capitalitat Cultural.

Xavi Castillo tornarà al Teatre Calderón l’11 de setembre, amb ‘Jordiet Contraataca’. Aquest espectacle és una continuació de l’estil i alguns dels personatges del monòleg anterior de Pot de Plom Teatre, «Pànic al Centenari», representat des de finals del 1995. El fil conductor de totes les aventures serà Jordiet Llopis, el xiquet culpable de tot el que va passar en Pànic al Centenari.

També hi haurà espai per als grups locals, en concret, els dies 18 i 19 de setembre, el grup teatral AmorDiscos portarà a l’escenari ‘Jamás’, el musical amb les cançons de Camilo Sesto.

El 26 de setembre i dins de la programació de la Setmana Modernista serà el torn de l’Orquestra Simfònica Alcoiana que oferirà un concert amb música modernista, especialment de compositors locals. Aquesta és una proposta avalada pel Consell de Cultura d’Alcoi.

A l’octubre seguirà el torn de les entitats locals amb El Trabajo que durà a terme una gala lírica homenatge a Federico Chueca, aquest és un gènere molt demandat a la nostra ciutat que també tindrà cabuda en la programació cultural.

Ovidi Montllor serà el protagonista el 7 d’octubre, amb un concert dedicat a ell, ‘Ovidi4’ a càrrec de Mireia Vives, Borja Penalva, David Fernández i David Cano. Està promogut per Escola Valenciana.

Com ja és tradició a Alcoi, el 9 d’octubre, té lloc el lliurament de premis Nou d’Octubre que enguany arriben a la seua cinquena edició i el concert commemoratiu que enguany serà a càrrec de la Societat Musical Nova d’Alcoi.

Dins de les activitats de la Capitalitat Cultural, també hi haurà un festival d’Orquestres els dies 10 i 17 d’octubre.

La màgia amb Playtime de Nacho Diago arriba el 12 d’octubre, es tracta d’un espectacle pensat per a tota la família on la cerca parteix del teatre d’objecte, el clown, el teatre físic i visual, la música, l’humor i com conflueixen tots ells en l’il·lusionisme, entés com un poema visual, surrealista, lúdic i sorprenent.

La data del 16 d’octubre s’ha reservat per a l’Associació de Sant Jordi, perquè faça els actes del Mig Any que estime oportuns.

Els germans Pablo i Alejandro Turlo de 14 i 16 anys formen els Violincheli Brothers que actuaran en el Teatre Calderón el 24 d’octubre dins de la programació de l’Associació d’Amics de la Música d’Alcoi. Aquests dos joves acompanyats per Chaffer Jazz Trio ens portaran en un viatge musical en el qual es passarà de Bach a Queen, de Mozart a Ara Malikian, de Vivaldi a Paco de Lucía, amb clàssics de la música versionats a jazz i pop o grans de la música com ‘Carmen’ de Bizet.

Finalment, i també dins de la programació de la Capitalitat Cultural serà el torn de la dansa, en concret l’Institut Valencià de Cultura realitzarà producció ‘La mort i la donzella’ coreografiada i dirigida per la il·licitana Asun Noales, una de les figures més destacades de la dansa actual.

Aquestes són només algunes pinzellades del que serà la programació cultural, també s’està en negociacions amb Filmoteca Valenciana per a dur a terme un cicle de pel·lícules per a commemorar l’any Berlanga en el CADA.

“Ací tenim un xicotet avanç, estem treballant en més actuacions de tota mena. El Teatre Calderón va abaixar el teló una mica més prompte de l’habitual per a donar pas als espectacles i concerts al carrer durant l’estiu, però tornarà més prompte que mai. Ja tenim un avanç de què ens podrem trobar, tenim una programació potent i variada, en la qual també tenen cabuda les entitats locals, amb concerts, teatre, dansa, màgia, una gala lírica i un musical”, ha indicat el regidor de Cultura, Raül Llopis.