El Ballet Flamenc Andalusia, la major escola del talent flamenc, actuarà en l’Aula de Cultura d’Alacant divendres que ve 9 de novembre dins de l’II Festival Flamenc Mediterrani, amb el seu espectacle “Tradició, Avantguarda. Projecte La Cantera”. L’endemà, el dissabte 10, estarà dedicat als artistes flamencs d’Alacant, amb l’actuació conjunta dels estudis de dansa de Fefa Gómez i de Pastora Sánchez.

La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’II Festival Flamenc del Mediterrani en l’Aula de Cultura d’Alacant, que fins a l’1 de desembre reunirà a algunes de les figures més destacades del flamenc actual.

El 9 de novembre (20:30h.) serà el torn del Ballet Flamenc d’Andalusia, amb el seu espectacle “Flamenc, Tradició, Avantguarda. Projecte Pedrera”. El Ballet Flamenc d’Andalusia ha sigut, al llarg dels seus 23 anys de vida, la pedrera de grans talents que, amb el temps, es van convertir en reconeguts artistes. Des d’Israel Galván, Mercedes Ruiz o Juan José Jaén ‘El Jonc’, entre molts uns altres.

Aquesta línia pedagògica s’ha vist potenciada en el nou període de la seua història. Perquè el projecte escollit per a aquesta etapa, capitaneado per Rafael Estévez, ha convertit el Ballet Flamenc d’Andalusia en una sort d’àgora artística en la qual el cos de ball ha trobat un lloc on expressar i desenvolupar les seues inquietuds creatives.

D’aquest projecte, denominat “Pedrera”, sorgeix aquest espectacle, en el qual els integrants de l’elenc signen unes coreografies en les quals es percep la recerca en la història del flamenc, dels seus balls i els seus codis musicals, unida a la inspiració d’altres arts com la pintura, fotografia o cinema. Tot açò, en una simbiosi grupal, conflueix en aquest Flamenc, “tradició, avantguarda” que es podrà veure el divendres 9 de novembre a Alacant.

El dissabte 10 de novembre el festival s’obri als estudis i acadèmies d’escoles d’Alacant. D’aquesta manera, alumnes i professorat de l’escola de dansa Pastora Sánchez i de l’estudi de ball Fefa Gómez mostraran al públic de l’Aula de Cultura d’Alacant l’excel·lència del flamenc de la província.

Actuacions

El Festival Flamenc Mediterrani s’articula en quatre apartats principals. D’una banda, els sis espectacles, i paral·lelament, quatre classes magistrals, dues projeccions i un concurs de fotografia relacionat amb el festival.

El divendres 16 de novembre el Festival planteja un espectacle de marcat accent femení. Sota el títol “Dones en Flamenc, l’Aula de Cultura rebrà a la balladora Carmen Herrera, que estarà acompanyada al cante per Tia Juana “la del Pipa”, Ximple Soto, Tomasa Peña Santiago i Gema Cantarota.

El cantaor Arcàngel pujarà a les taules de l’Aula de Cultura d’Alacant el divendres 23 de novembre (20:30h.) per a presentar “Arcàngel en concert”, un espectacle en què el cantaor estarà acompanyat pels guitarristes Dani de Morón i Salvador Gutiérrez, la balladora Patricia Guerrero i pels Mellis als palmells.

Finalment, les actuacions conclouran l’1 de desembre a les 20:30h, amb el concert “Nadal: simbomba flamenca de Jerez”. De la mà del Grup Jerez Flamenc Internacional, aquest espectacle estarà centrat en nadales flamenques i tirant mà de la simbomba, una tradició amb gran arrelament a Jerez, ciutat que s’ha convertit en epicentre de la cultura sonora del Nadal, conformant-se com a atractiu turístic para milers de persones. Cada vegada és més habitual que la simbomba de Jerez, com a festa i com a instrument, s’exporte a en forma d’espectacle, però guardant les formes costumistes basades a cantar nadales.

Classes magistrals

Al voltant de les actuacions s’articularan una sèrie d’activitats paral·leles amb l’objectiu d’aconseguir un esdeveniment global i participatiu.

En total hi haurà quatre classes magistrals de ball, els dissabtes 3, 17 i 24 de novembre i 1 de desembre.

La pròxima master class tindrà lloc el 17 de novembre a les 12 hores, impartida per la genial balladora Carmen Herrera, que dedicarà la seua classe als tientos, pal binari l’origen del qual es troba en el tango flamenc, encara que el seu ritme és més lent, per la qual cosa originàriament se li cridava tango tempte.

El 24 de novembre (10h) la reconeguda balladora Patricia Guerrero desvetlarà als assistents les claus de les Alegries, pal fester flamenc per excel·lència. Entre altres guardons, Guerrero va guanyar en 2017 el Giraldillo al Millor Espectacle de la Biennal de Sevilla. Finalment, el ballador de Jerez Fernando Jiménez centrarà el seu master class de l’1 de desembre (12 h.) en les bulerías.

Projeccions

El Festival Flamenc del Mediterrani també ha programat en l’Aula de Cultura d’Alacant la projecció de documentals sobre flamenc. El dilluns 12 de novembre es projectarà “La Chana”, dirigida per Lucija Stojevic i Ernesto Briceño.

La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’II Festival Flamenc Mediterrani del 2 de novembre a l’1 de desembre de 2018. Les entrades per als espectacles i les classes magistrals del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087) i en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.