Benidorm commemora aquesta setmana el 694 aniversari de l’atorgament de la Carta de Poblament per part de l’Almirall Bernat de Sarrià amb una setmana d’actes culturals i festius. El regidor de Festes, Jesús Carrobles, i els representants del Grup Carta de Poblament Esperanza Rostoll, José Mª Mariana i José Sanchís han donat a conéixer el programa d’actes que acompanya a l’efemèride de “un dels dies més importants” per a Benidorm, el de la seua fundació.

Un programa d’actes que arranca aquesta mateixa vesprada amb la presentació del llibre ‘Gat vell, dites marineres’, del doctor en Filologia Francesc Xavier Llorca Ibi. La presentació tindrà lloc a les 20.30 hores a la Casa del Fester, i serà a càrrec del també filòleg Rafael Alemany, que igual que Llorca Ibi compta amb la distinció cultural ‘Ciutat de Benidorm’.

L’edil de Festes ha indicat que “l’acte principal” d’aquesta commemoració és la representació de l’atorgament de la Carta de Poblament, en la qual participen els integrants del grup del mateix nom i peñistas, i que “se celebra el dissabte 11 de maig en la Plaça de Sant Jaume”. Carrobles s’ha mostrat convençut de la “participació massiva de peñistas i veïns” en aquest acte, que començarà a les 21.00 hores, i que tindrà com a mantenidor al benidormense José Vicente García Ramos, investigador del CSIC i director teatral.

Pel que respecta a la resta d’actes d’aquesta setmana monogràfica, el dimecres 8 de maig, i coincidint amb la data exacta en la qual es va fundar Benidorm en 1325, la corporació municipal celebrarà un ple institucional al migdia, en el Saló de Plens de l’Ajuntament. Ja a la vesprada, es representarà el sainet ‘Va poder Succeir’, obra de Vanessa Navarro, integrant del Grup Carta de Poblament; i el dijous hi ha previst un concert a càrrec del grup de cambra de la Unió Musical de Benidorm a les 20.30 hores en el Saló d’Actes de l’Ajuntament.

L’endemà, els alumnes de 6é de Primària del col·legi públic Ausiàs March representaran ‘L’atorgament de la Carta de Poblament’. Una representació que “per primera vegada” ix de les instal·lacions del col·legi i que podrà veure’s a partir de les 20.30 hores també en el Saló d’Actes, segons ha detallat Esperanza Rostoll.

En l’organització dels actes commemoratius de la Carta de Poblament han treballat conjuntament la Regidoria de Festes; l’àrea de Cultura, que dirigeix Ana Pellicer; el Grup Carta de Poblament; i l’Associació de Penyes ‘Verge del Sofratge’.

Mercat Medieval

Per quart any consecutiu, tal com ha recordat Carrobles, els actes de commemoració de la Carta de Poblament es complementen amb un mercat medieval organitzat per l’Associació Independent de Comerciants (AICO) en col·laboració amb les Regidories de Comerç i Festes.