Benidorm es posiciona aquests dies en la Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur) com a destinació cinematogràfica tant per a productors com per a turistes. Així, la ciutat està present en Fitur Cinema, un espai situat en el pavelló 2 de IFEMA i que s’estrena en aquesta edició gràcies a un acord de col·laboració amb la Spain Film Commission, de la qual Benidorm forma part. Concretament, la Benidorm Film Office participa en el ‘estand’ de la Comunitat Valenciana al costat de la Costa Blanca Film Commission, València Film Office i València Film.

L’alcalde, Toni Pérez, ha explicat que “tal com evidencien les xifres que ha anat recopilant la Benidorm Film Office durant els seus quasi cinc anys d’activitat, els rodatges i altres produccions audiovisuals tenen un impacte econòmic directe a la ciutat i són un vehicle de promoció excepcional, per això continuarem treballant per a afermar encara més a Benidorm com a plató”. “Però a més, aquesta aposta ens obri la possibilitat d’optar a un nou segment de mercat en auge: el del turisme cinematogràfic, el que practiquen aquells viatgers interessats a conéixer les localitzacions de les seues pel·lícules o sèries favorites”.

Coincidint amb Fitur, s’ha presentat un catàleg interactiu que respon a “la necessitat de comptar amb un material atractiu” en sintonia amb la “gran repercussió” que està tenint la ciutat com a plató, segons ha indicat la responsable de la Benidorm Film Office, Rosa Llorca. Un catàleg que servisca “no solament per al professional del sector audiovisual, sinó també per a inspirar al visitant que troba en el ‘screen tourism’ o turisme cinematogràfic un nou producte amb el qual descobrir el Benidorm més atractiu, a través de les produccions gravades o fotografiades a la ciutat.”

En l’elaboració del catàleg, que serà “una eina de treball per a la Film Office i per a Visit Benidorm”, s’ha treballat al costat de la cooperativa Makinacción a partir d’una subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant. Llorca ha detallat que el catàleg compta amb una seleccionada fotografia i material visual i la informació sobre clima, gastronomia, oferta hotelera i “tots els productes que ens diferencien de la resta de film offices”.

A més, “per primera vegada hem fet un mapatge perquè tant els productors com els visitants que els pot interessar el producte cinema i turisme coneguen les localitzacions d’algunes de les produccions fetes a la ciutat”. Inicialment s’han localitzat cinc videoclips, cinc sèries i cinc anuncis”

Així mateix, en el catàleg s’ha incorporat la figura del “Club Film Friendly”, que “sorgeix de la necessitat de comptar amb espais privats per a oferir a les productores, a més dels serveis d’allotjament i servei d’àpats habituals”, ha explicat Carola Valls, tècnic de Màrqueting i Promoció de Visit Benidorm. Concretament, s’ha desenvolupat una plataforma on cada ‘soci’ ofereix els seus serveis i espais, amb fotografies, i el que és més important, una persona de contacte per a poder respondre ràpidament a les necessitats de qualsevol producció audiovisual.

Cinc anys d’activitat de Film Office

L’alcalde s’ha referit “al creixement exponencial” de produccions audiovisuals que porten el ‘segell Benidorm’ des de la posada en marxa de la Film Office. Així, “de les primeres 47 produccions realitzades al llarg de 2014 s’ha arribat a les 132 del passat 2018, la qual cosa suposa un augment del 180%”.

Pérez ha incidit en el “extraordinari retorn” que generen aquestes produccions, que “en aquests cinc anys han deixat a la ciutat més de 10 milions d’euros d’impacte econòmic, més de 39.000 euros d’ingressos per taxes en les arques municipals, i més de 30.000 pernoctacions”.

En 2018 s’han atés un total de 175 sol·licituds, de les quals s’han materialitzat 132, un 75%. De totes elles, el 26% s’han gestionat conjuntament amb Visit Benidorm, destacant “la gestió de l’arribada de la sèrie de TVE ‘Fugitiva’, que ens ha donat una extraordinària visibilitat” posat que “la ciutat es convertia en una protagonista més de la trama”. “Als excel·lents impactes quant a audiències i xarxes socials durant les setmanes d’emissió –ha apuntat-, sumem els que s’estan aconseguint través de la seua difusió en la plataforma Netflix, que ens obri una important finestra al mercat internacional”.

L’alcalde també s’ha referit a la concessió del Premi Turisme 2017, que “ens reconeix com una ciutat pionera a acaronar aquest producte de Cinema i Turisme”; i ha afegit que Espanya continua sent la procedència majoritària, seguit del Regne Unit, Bèlgica, França, Rússia, Alemanya, República Txeca, Austràlia i l’Índia.