La Junta de Govern Local de Benidorm ha aprovat sol·licitar al Servei Provincial de Costas d’Alacant “autorització administrativa per a l’ocupació dels terrenys de domini públic marítim-terrestre” per a intervindre arqueològicament en el jaciment del Tossal de la Cala i El Castell, i desenvolupar així els projectes d’excavació i musealización de tots dos enclavaments.

La regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha recordat que tant el ‘Projecte d’intervenció arqueològica i de construcció de la recuperació i posada en valor del Castell de Benidorm’ com el de ‘Intervenció arqueològica en el Castellum del Tossal de la Cala’ han sigut autoritzats ja per la Conselleria de Cultura i estan finançats “amb fons europeus i municipals”.

Pellicer ha informat que “en paral·lel a aquesta petició, l’Ajuntament ha iniciat l’expedient de contractació per a licitar en breu l’execució de totes dues intervencions”, que s’abordaran enguany i que estan incloses en la línia d’ajudes per a la protecció o recuperació del patrimoni cultural valencià del Programa Operatiu FEDER 2014-2020.

La responsable de Patrimoni Històric ha explicat que el projecte previst al Tossal ve a culminar les diferents “campanyes d’excavació que l’Ajuntament ha realitzat de la mà de la Universitat d’Alacant”, i que han convertit al ‘castellum’ romà del segle I abans de Crist en “un referent per a l’estudi dels fortins militars de l’època de les Guerres Sertorianas”.

Aquest projecte, valorat en prop de 500.000 euros, preveu actuar en tota la superfície del jaciment, especialment en la parcel·la occidental en la qual l’any passat els arqueòlegs van localitzar el carrer central del ‘castellum’ i en la qual les restes visibles permeten deduir l’existència d’un conjunt d’edificis molt similar als ja localitzats en la part excavada del fortí. A més, inclou consolidar i restaurar els murs de maçoneria de les estades del ‘castellum’ i el llenç de la muralla, seguint la mateixa operativa empleada en les obres d’emergència de consolidació del jaciment fetes entre finals de 2017 i principis de 2018.

Sobre el segon projecte, Pellicer ha assenyalat que persegueix la posada en valor de “aquest enclavament tan significatiu icònic” de Benidorm com és El Castell, a través de la seua “excavació, consolidació i musealización” que es desenvoluparà en diverses fases per a assegurar en tot moment el trànsit per als vianants. Aquest projecte planteja descobrir les restes que hi haja sota el paviment de la plaça des Castell, investigar-los i documentar-los; estabilitzar i assegurar els talussos; protegir els elements estructurals; i posar-los en valor mantenint l’ús per als vianants del recinte de manera que siga accessible almenys visualment.

L’edil ha recordat que aquesta intervenció, valorada en 1,2 milions d’euros, tindrà també un component didàctic, ja que “es mostrarà a la ciutadania com es realitza l’excavació”.