Biodiversitat a Torrevella: Voluntariat per a la integració social a través de la conservació dels espais naturals

Biodiversitat a Torrevella: Voluntariat per a la integració social a través de la conservació dels  espais naturals

A l’entorn del Parc Natural Llacunes de la Mata i Torrevella existeixen nombroses urbanitzacions habitades principalment per famílies immigrants de diferent procedència. En aquestes àrees urbanes localitzades en la zona d’amortiment de l’espai protegit, s’ha detectat una gran quantitat de xicotets jardins de plantes exòtiques sembrats pels propis veïns, amb la intenció de col·laborar en la reforestació dels espais naturals i la millora del seu entorn.
No obstant això, moltes d’aqueixes plantes exòtiques presenten un acusat caràcter invasor que les converteix en un vertader perill per a la fauna i flora del Parc Natural. Les plantes exòtiques invasores presenten una elevada resistència als canvis ambientals i una gran capacitat d’expansió, la qual cosa les fa ser la segona causa de pèrdua de biodiversitat a nivell mundial. El Parc Natural Llacunes de la Mata- Torrevella és un aiguamoll la importància ecològica del qual resideix principalment en la singularitat de les comunitats de plantes que es desenvolupen en aquest entorn, per la qual cosa l’expansió d’aquesta mena de flora en les vores de l’espai protegit suposa una amenaça per a la conservació d’aquest.
Conscients d’aquesta situació, l’Associació Faunatura crea Units per la Biodiversitat: Voluntariat per a la integració social a través de la conservació dels nostres espais naturals, el qual pretén afavorir la integració de famílies de diferents nacionalitats a través d’un programa de participació ciutadana i cooperació per a la millora ambiental dels espais naturals del municipi. El voluntariat ha demostrat ser una excel·lent eina per a la creació de vincles entre persones de diferent procedència, edat, sexe o cultura, que col·laboren per aconseguir un objectiu comú, estrenyent llaços, compartint experiències i coneixements, i afavorint la integració real de totes les persones.
Per tant, els objectius generals d’aquest projecte són:

• Afavorir la integració de diferents famílies de diverses nacionalitats, fomentant la cooperació, l’intercanvi cultural i l’establiment de vincles entre veïns.
• Millorar l’entorn del Parc Natural Llacunes de la Mata-Torrevella, a través de l’educació ambiental, la conscienciació i la participació ciutadana.

Per a això es crearà un programa de voluntariat de caràcter ambiental dirigit a famílies, i més especialment als veïns del Parc Natural que es troben en risc d’exclusió social, amb el qual a través de diferents jornades de conscienciació, activitats i tallers d’educació ambiental es pretén:

• Permetre la integració i interacció entre famílies de diferents cultures.
• Evitar la sembra de plantes exòtiques en les vores de l’espai protegit i promoure l’ús de plantes autòctones a través de la conscienciació.
• Crear jardins de plantes autòctones mediterrànies en la zona d’amortiment del Parc Natural.
• Proveir als participants d’una formació en jardineria i conservació, proporcionant-los els coneixements i eines necessàries per a contribuir a la protecció de la naturalesa.

El programa de voluntariat ambiental tindrà una duració de 3 mesos a partir de la data d’inici, realitzant-se un total de 9 accions.
Els beneficiaris de les activitats seran famílies immigrants residents a les urbanitzacions confrontants al Parc Natural Llacunes de la Mata-Torrevella, així com qualsevol persona que tinga interés a conéixer el mitjà que els envolta i intercanviar experiències amb persones de diverses nacionalitats. Aquest projecte serà promocionat entre els veïns de les urbanitzacions de manera presencial i a través de les xarxes socials de Faunatura.
L’Associació Faunatura és una ONG ben establida en el municipi de Torrevella, amb una àmplia trajectòria en la realització de projectes de conservació i participació ciutadana tant dins com fora del Parc Natural Llacunes de la Mata-Torrevella. Compta amb personal especialitzat i l’experiència necessària per a l’adequat disseny i desenvolupament de les activitats previstes, a més de les xarxes de difusió apropiades per a aconseguir els objectius proposats. Finalment, Faunatura compta amb gran part dels materials i eines a utilitzar durant les jornades, sent necessària l’adquisició de les plántulas, la carpa i taula informativa, i diversos elements de difusió (làmines i lona identificativa).

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X