El Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, CAEHA, representació alcoiana dels sindicats CGT, CNT, CCOO i UGT, així com el Club d’Amics i Amigues de la UNESCO treballen conjuntament amb l’Ajuntament d’Alcoi per commemorar el 150é Aniversari dels fets del ‘Petrolio’.
Al mes de juliol ja va tindre lloc una reunió amb el CAEHA per plantejar temes per commemorar aquesta efemèride. Cal recordar que el CAEHA ja va dur endavant la commemoració del 125é Aniversari juntament amb els sindicats i altres col·lectius vinculats als treballadors i a la cultura.
Entre les propostes plantejades destaca, en primer lloc, una exposició de panells i documentació en què s’aprofitarà material de la mostra que es va fer en la UNESCO.
També es proposa la reubicació de la placa de la seu local de la Comissió Federal d’Estadística i Correspondència de l’AIT al carrer Sant Tomàs 23. Així com la publicació d’un facsímil de la ‘Vindicatoria de Albors’ de Juan Botella Asensi (1914), i escrits de contestació amb introducció crítica.
Es vol portar endavant unes jornades titulades ‘Coneixent la nostra història’, amb algunes xerrades divulgatives sobre el context del Petrolio i la seua transcendència. Tanmateix s’inclourà una visita guiada en el cicle ‘10 excursions voltant Alcoi’. Finalment es vol crear un repositori dins de la Biblioteca Virtual d’Alcoi, BIVIA, dedicat al Petrolio amb documents i biografia.
«Volem agrair a tots aquestos col·lectius sindicals, a la UNESCO i com no, al CAEHA tot el treball que estan portant a terme juntament l’Ajuntament d’Alcoi, ja fa mesos que estem organitzant diversos actes per commemorar els fets que van tindre lloc l’any 1873. La col·laboració amb el CAEHA és constant al llarg de tot l’any i la podem veure en el cicle de ‘10 excursions voltant Alcoi’ o en la Setmana Modernista on són els assessors històrics i any rere any porten a terme diverses conferències per saber com era l’Alcoi de l’època i com vivia tota la societat», ha destacat el regidor de Cultura, Raül Llopis.

QUÈ ÉS EL CAHEA?
El Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) és una associació cultural fundada en 1982, dedicada a l’estudi i difusió de la història local i a la conservació del nostre patrimoni. Forma part de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià i està adscrit a la Comissió de Patrimoni Material i Immaterial del Consell Municipal de Cultura d’Alcoi. Solen col·laborar amb el Museu Arqueològic i l’Arxiu Municipal d’Alcoi, i també compten amb representants, en torn rotatori, a les Juntes Rectores dels Parcs Naturals del Carrascal de la Font Roja i de la Serra de Mariola, com a part de les entitats de defensa del patrimoni cultural.
L’associació compta, entre els seus més de 130 socis, amb historiadors, arqueòlegs, filòlegs, geògrafs, musicòlegs i investigadors de tota mena, i està oberta a qualsevol interessat en la cultura alcoiana.