Els dies 20, 21 i 22 de juliol Callosa d’en Sarrià celebrarà les seues tradicionals Danses de Sant Jaume, una de les seues festes més singulars del poble. Les Danses de Sant Jaume tenen des del passat mes de setembre la declaració de Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana i tot el seu arrelament i folklore tornaran a viure’s un any més amb emoció i alegria en tot el municipi.

A les tradicionals danses populars, principal element cultural dels festejos, se sumaran altres activitats que formen part de la idiosincràsia callosina com són les partides de ‘Calitx’, les cucanyes o la Correguda del Gall que formen part de la seua singular idiosincràsia.

Durant els tres dies de festa la plaça d’Espanya es convertirà en punt de trobada per a celebrar les danses tradicionals de Callosa, sent les principals a les 23.00 hores. Així mateix, tots els matins, a partir de les dotze, s’organitzaran les cucanyes en la plaça del Convent i el dissabte tindrà lloc també la Carreguda del Gall a partir de la mateixa hora i en el mateix lloc. Igualment, el dissabte, a la una de la matinada, tindran lloc les tradicionals ‘Albaes’. I el diumenge, a les 18.00 hores, en la plaça del Convent es jugarà la partida del Calitx.

El programa es completarà amb més actuacions de ball al llarg de les tres jornades i altres activitats culturals, entre les quals destaquen dues importants actuacions com són ‘Sis veus per al poeta’, que tindrà lloc el divendres, 20 de juliol, a les 20.00 hores, en la plaça del Convent; i l’actuació Que Flamenca Sóc que tindrà lloc el dissabte, 21 de juliol, a les 20.00 hores, en la plaça del Convent. Igualment, el diumenge, a les 19.30 hores, en la plaça del Convent s’oferirà l’actuació de la Colla l’Algar i Colla de dolçainers i percussió El Sogall de Castalla i, a continuació, un espectacle de muixerangas a càrrec de Muixeranga Marina Baixa, Muixeranga d’Alginet, Muixeranga el Campello i Muixeranga de València.

Declaració de Ben Immaterial de Rellevància Local (BRL)

Des de l’Ajuntament es continuarà treballant perquè a la declaració, per part de l’Agència Valenciana de Turisme, de Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana, se sume la declaració, per part de la Conselleria de Cultura, de Ben Immaterial de Rellevància Local (BRL).

A través d’aquests reconeixements l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià vol aconseguir preservar la festa de ‘Les Danses de Sant Jaume’, ja que tenen un gran valor, no solament per la seua antiguitat que es remunta a 1819; sinó també perquè les danses constitueixen una manifestació de ball tradicional valencià i, per tant, és necessari protegir-les i fomentar-les.