Dins del projecte sobre ‘La memòria democràtica com a ferramenta educativa del segle XXI’ que duu a terme l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià, el pròxim 31 d’octubre, a partir de les 19.00 hores, se celebrarà en la Casa de Cultura un debat sota el títol ‘Llei de la Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana’.

Al debat assistirà Ferran Puchades, secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, que conduirà l’acte al costat de l’historiador callosí Vicent Galiana.

Aquesta activitat se suma a unes altres que ja s’han desenvolupat en el municipi entorn de la Memòria Històrica i Democràtica, tant en espais municipals com en l’IES Rodolfo Llopis.

Igualment, el pròxim 2 de novembre tindrà lloc una altra de les activitats programades dins del projecte. Es tracta de la Conferència que oferirà el professor de la Universitat d’Alacant Jonatan Poveda, sota el títol ‘Ferramentes i Arxius per a trobar el rastre dels nostres avantpassats’. La conferències serà també en la Casa de Cultura, a partir de les 19.00 hores.

El projecte ‘La memòria democràtica com a ferramenta educativa del segle XXI’ és el segon any que es desenvolupa en el municipi i està coordinat pels historiadors callosins Vicent Galiana i Emilio Marín. Compte a més amb el suport de l’IES Rodolfo Llopis i amb el Col·lectiu per la Recuperació de la Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià. Enguany s’ha incorporat al projecte la difusió de la Història Local i la memòria democràtica, especialment referent a la història de gènere i la repressió contra les dones.

De fet, Callosa d’en Sarrià és un municipi que va viure de primera mà les conseqüències de la Guerra Civil i la repressió franquista. Es xifren en 78 les víctimes mortals directes durant la Guerra Civil i fins a 1943, i a més compta amb desenes de persones exiliades.

L’objectiu d’aquest projecte és seguir aproximant aquests fets als i les més joves a través d’activitats, visionats de documentals, tractament de fonts primàries, així com visites culturals i exposicions.

No obstant açò, la projecció d’aquest programa no queda circumscrit exclusivament als més joves, sinó que les activitats es realitzen en els espais públics municipals, sent obertes a tots els públics i amb caràcter gratuït. Amb açò, es facilita el diàleg entre generacions i es posa en valor les reflexions de diferents estrats demogràfics.