El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, ha donat a conéixer aquest matí els detalls de la designació de la província d’Alacant com a “Capital Gastronòmica del Mediterrani 2019” i com a seu permanent, juntament amb la ciutat libanesa de Beirut, de l’Acadèmia de Gastronomia del Mediterrani. Aquestes iniciatives tenen com a objectiu posicionar el territori com a epicentre mundial del sector agroalimentari i de la restauració.

César Sánchez ha comentat que “la nostra província està més de moda que mai. Ja són 15 les Estreles Michelín que tenim, la qual cosa demostra que pocs racons del Mediterrani i d’Europa tenen tant talent concentrat en un territori tan xicotet però al mateix temps tan meravellós”. Així mateix, ha ressaltat que “aquesta capitalitat és essencial per a la nostra economia i ha de deixar pòsit en el futur”.

Tal com ha explicat el president, “hem recollit una demanda latent dels empresaris del sector de la restauració que han fet esforços increïbles durant els últims anys i la Diputació d’Alacant no podia més que ser un paraigua, cobrir-vos i donar-vos suport per a promocionar-vos i ajudar-vos al fet que el vostre talent, art i creativitat pogueren ser un element de competitivitat de la nostra economia i d’aquesta terra per a crear ocupació, benestar i un turisme d’excel·lència i qualitat”. Per això, segons ha relatat, “ens sentim molt orgullosos de la nostra província i del nostre capital humà”.

L’Acadèmia de Gastronomia del Mediterrani té entre les seues finalitats estrényer i enfortir els llaços culturals, culinaris i turístics entre els seus països membres, tant del Mediterrani Oriental com de l’Occidental, a més de plantejar i propiciar projectes conjunts amb aquest sector i els seus serveis com a fil conductor.

A més, la capitalitat gastronòmica de la província contempla, entre altres propostes, un Congrés Científic sobre Salut i Dieta Mediterrània, salons temàtics dels productes amb denominació d’origen d’Alacant, trobada internacional de Xef Mediterrani, Premis Mediterranis de la Gastronomia, Fira de gastronomia, proposada Art Culinari Alacant, Sopar Virtual del Mediterrani i GastroCinema. En aquest projecte s’han bolcat les Cambres de Comerç de la província, les universitats, l’Ajuntament d’Alacant i altres organismes oficials.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la RAG, Rafael Ansón, de l’alcalde de la ciutat, Luis Barcala, el director general de Turisme, Josep Gisbert, i del director de Casa Mediterrani, Javier Hergueta, espai en el qual s’ha dut a terme la presentació davant mig centenar de cuiners, autoritats, periodistes i representants del sector gastronòmic.