El senador Carles Mulet ha anunciat que reclamarà al nou ministre de Cultura, Miquel Iceta, el retorn definitiu a Elx de la Dama perquè aquest anhel de la societat il·licitana siga realitat en el 125 aniversari de la seua troballa a l’Alcúdia.
Per al senador de la coalició Compromís “Iceta i el PSOE tenen en la Dama d’Elx una oportunitat d’or per a bandejar ambages i declarar d’una vegada la seua aposta per la Cultura, per la seua descentralització i per la cogestió de la mateixa amb les administracions més pròximes al seu lloc d’origen i que millor entenen dels beneficis de la seua presència permanent d’un espectacular bien com és la Dama a Elx, on els ciutadans aprecien i estimen el seu ric patrimoni”. Compromís no creu que la millor política cultural per a explicar el món iber siga el de concentrar béns en la capital. “Existeix vida més enllà de l’M-30, el Museu Arqueològic Nacional funcionaria perfectament amb una rèplica i Elx és una ciutat prou madura com per a gestionar el seu patrimoni, així ho ha demostrat i el Govern ha d’atendre les legítimes peticions i donar suport al retorn de la Dama al seu lloc d’origen”, assenyala Mulet.
Per al senador “la reclamació té sentit si es contempla un retorn com el que PSOE i PP van secundar per a la Dama de Baza al Senat. No té sentit que es tanquen en banda amb Elx. Madrid ha d’abandonar la seua síndrome Gollum i escoltar el que els grups de les Corts i la Generalitat han reclamat de manera solemne” i ha manifestat la seua estranyesa pel fet que a respostes del Govern s’admeta que “no existeixen peticions o acords per al retorn permanent o prèstec de la Dama”.
La coalició tornarà a presentar una nova moció que sondege si el nou Consell de Ministres és més sensible a aquesta petició “que és justa amb Elx i el seu conjunt patrimonial i coherent amb les reivindicacions de Compromís i la societat valenciana”.