Els Premis de Literatura Infantil El Barco de Vapor i Juvenil Gran Angular es van crear a Espanya en 1978. Des de llavors la Fundació SM els convoca tots els anys amb la finalitat de promoure la creació d’una literatura per a xiquets-as i joves que fomente el gust per la lectura i transmeta, amb qualitat literària, uns valors humans, socials, culturals o religiosos que ajuden a construir un món digne.

A més, des de l’any 2006 s’elabora una completa guia amb recursos per a treballar els llibres premiats a l’aula que es pot aconseguir de manera gratuïta consultant la fitxa de cadascun dels llibres. Gràcies a aquestes guies els alumnes podran traure el màxim profit a la lectura de les obres.

Alguns dels autors reconeguts de la literatura infantil i juvenil espanyola s’han consagrat amb aquests premis. Uns altres han sigut descoberts i han tingut l’oportunitat de començar una prolífica carrera literària.

Les obres ¿Quién quieres ser? de Carlo Frabetti, i La versión de Eric, de Nando López, han sigut les guanyadores de la 42a edició dels Premis SM El Barco de Vapor i Gran Angular al millor llibre de Literatura Infantil i Juvenil, respectivament. Els premis, que s’han fet públics hui, estan dotats amb 35 000 euros cadascun, la major quantitat en el món de parla hispana en les seues categories.

Premi SM El Barco de Vapor 2020: ¿Quién quieres ser?

Carlo Frabetti (Bolonya, Itàlia, 1945), és el guanyador del Premi SM El Barcode Vapor amb ¿Quíen quieres ser?, la història de l’amistat d’una xiqueta i un ancià professor, que li ensenya els valors de la vida.

“He intentat parlar-los a les xiquetes i xiquets de hui dels nous problemes ètics i psicològics que es deriven de la tecnologia avançada, i que hauran d’afrontar quan cresquen”, explica l’autor.

Segons paraules del jurat “des de la qualitat literària, apel·la a un lector intel·ligent, i aposta pel diàleg com a eina per a conéixer-se a un mateix i el món en el qual vivim”.

L’obra, il·lustrada per Joan Casaramona, arribarà al mercat en edició rústica i en edició cartoné, i va dirigida a lectors a partir de 8 anys.

Premi SM Gran Angular 2020: La versión de Eric

Nando López (Barcelona, 1977), és el guanyador del Premi SM Gran Angular amb La versión de Eric, una obra que uneix el thriller amb qüestions sobre la identitat, el dret inalienable a ser els qui som i a defensar qui volem ser.

“Que Eric siga un xic trans amb altes capacitats no és casualitat; volia que s’escoltara la seua veu i que qualsevol poguera empatizar amb ell. I, el més important, reivindicar aqueixa universalitat de la seua experiència. Perquè el gran tema d’aquesta novel·la és la identitat, el dret inalienable a ser els qui som i a defensar qui volem ser”, afirma el seu autor.

La decisió del jurat se sustenta en què “és una novel·la que ens ensenya que la vida no és fàcil per a ningú, però per a determinades persones, molt menys. Per ser un thriller i un relat d’acceptació, que ens obliga a canviar la mirada, perquè aquesta siga sempre des del cor; i que ens ensenya que, en aquest món d’espills i aparences, callar o amagar-se no són una opció”.

La novel·la, il·lustrada per Rafael Martín Coronel, es publica en edició rústica i va dirigida a lectors a partir de 14 anys.