La Universitat d’Alacant acaba de presentar la programació cultural (ACUA) per als mesos de febrer a juny, integrada per 15 propostes culturals amb destacades cites entre les quals es troben Carmen París, el Niño de Elche i Morgan, a més de les estrenes de producció pròpia de les Aules de la UA de Dansa, Teatre i Música que cada any veuen la llum el mes de maig. La Fúmiga, el Dia de la Ràdio, les obres teatrals Porta’m al bosc i Shoes, la tradicional Història del Rock, teatre per a IES i noves exposicions completen el programa.

ACUA començarà el pròxim 6 de febrer, amb l’actuació musical de La Fúmiga al Paranimf (20.30 hores. Entrada amb invitació), una actuació amb la qual aquesta banda, creada a Alzira l’any 2012, inicia la gira de presentació de Primera Conjugació. Instruments de vent i percussió portats del carrer a l’escenari, amb els quals el grup farà una repassada al panorama musical ska, punk i pop alternatiu.

L’apartat musical de la programació continuarà amb l’aclamada Carmen París, qui impartirà una conferencia col·loqui al Paranimf el 5 de març a les 20 hores (entrada amb invitació). Compositora, pianista, lletrista i cantant, Carmen París ha sigut guardonada en nombroses ocasions: premi al millor àlbum de música tradicional, premi Nacional de Músiques Actuals o el premi a les Arts de la Fundació Labordeta, entre d’altres. La cantant és capaç d’amalgamar temes d’arrel mediterrània, africana, el jazz, la jota aragonesa, el swing, la música andalusina o el flamenc.

L’endemà, el 6 de març, serà el moment d’una de les bandes més interessants i estimulants del moment, Morgan (20 h. Paranimf. Entrada 10 euros) com a part de la seua gira Air, segon disc del grup que ha sigut considerat per bona part dels mitjans especialitzats com a disc de l’any el 2018. La banda compta amb la veu plena de personalitat de Nina de Juan (piano i veu); Paco López (guitarra i veu) i Ekain Elorza (bateria) per a completar una proposta musical plena d’energia, de matisos, de música en el seu vessant més autèntic.

Les propostes protagonitzades per Carmen París i Morgan formen part de les activitats programades per la UA amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

El Niño de Elche protagonitzarà la cita següent, el 13 de març a les 20 hores a la Facultat d’Educació, en la qual els assistents podran gaudir de la seua xarrada il·lustrada «Ex –flamenco. Antologías y heterodoxias» (entrada amb invitació). L’artista parlarà sobre peces d’alguns dels seus treballs anteriors com Vaconbacon, Cantar las fuerzas, Voces del Extremo, Compro Oro; Sí, a Miguel Hernández o la Antología del Cante Flamenco Heterodoxo. El Niño de Elche conjumina en els seus propostes gèneres com el flamenc, el rock, la lliure improvisació, la música contemporània, performance, cançó d’autor, teatre o poesia.

Entre les propostes teatrals de producció externa ACUA ha inclòs Porta’m al bosc, a càrrec de Maror produccions, el 27 de març (Paranimf. 20 hores. Entrada 5 euros), una obra de Joan Ramón Gironés dirigida per Mercè Vila Godoy. La trama d’aquesta obra teatral se centra en l’assetjament escolar, i planteja qüestions com es poden superar les seqüeles de l’assetjament escolar?, els assetjadors ho són tota la vida? O què ocorre quan anys després es troben assetjador i víctima? El 4 d’abril, serà el torn de Shoes, una obra d’Esclafit Teatre, dirigida per Joan Nave (Facultat d’Educació. 18 hores. Entrada amb invitació). Aquesta obra d’humor i intriga es representarà en format bilingüe valencià-anglès per a fomentar la formació multilingüe.

L’apartat de producció externa es completa amb un espectacle de caràcter pedagògic «La història del Rock» (7 de maig.11.30 hores Paranimf. Entrada 3 euros per a IES), concert didàctic que s’ha convertit en un petit clàssic dins de la programació del Servei de Cultura, un viatge a través del temps que ens acosta a la història d’aquest gènere musical des dels orígens fins a l’actualitat.

Producció Pròpia

Les Aules de Teatre, Dansa i Música de la UA presentaran els seus treballs anuals en el segon quadrimestre de l’any, com és habitual, en la programació cultural de la UA. Totes les estrenes tindran lloc al Paranimf a les 20 hores amb entrada amb invitació.

L’Aula de Teatre comptarà amb tres estrenes: El 15 de maig, es posarà sobre les taules l’obra Contra l’amor, una obra d’Esteve Soler, dirigida per Xiomara Wander-Berghe (entrada amb invitació); el 21 de maig, serà el torn de La Tempesta de William Shakespeare, amb direcció d’Iván Jiménez; i el 4 de juny, l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA representarà Las Tesmoforias sota la direcció d’Elizabeth Sogorb. A més d’aquestes estrenes, l’Aula de Teatre de la UA, posarà sobre les taules En defensa un concert homenatge a Lola Blasco, dirigit per Iván Jiménez, estrenat l’any passat amb gran èxit. (27 de febrer. 11.30 hores. Paranimf. Sessió especial per a IES. Entrada 3 euros).

L’Aula de Dansa de la UA estrenarà el seu espectacle Cementeri de Flors el 28 de maig, dirigida per Carlos Peñalver.

I en l’apartat musical de producció pròpia la Coral de la UA oferirà dues representacions: el 10 d’abril (Paranimf. 19 hores. Entrada 10 euros) la Coral actuarà amb una finalitat solidària, a benefici de l’Associació Parkinson Alacant. En aquest concert la Coral de la UA afronta per primera vegada el repte d’interpretar una òpera completa escenificada, L’elisir d’amore, òpera clau de comèdia de Gaetano Donizzeti, dirigida per Shlomo Rodríguez, qui acompanyarà al piano els integrants de la formació, amb destacats solistes que s’han unit al projecte. La posada en escena d’aquesta òpera suposa un pas endavant en la trajectòria de la formació universitària, tant musicalment com pel que fa a compromís i esforç. El 5 de juny la Coral actuarà per segona vegada, en aquesta ocasió al Paranimf, a les 20 hores amb un concert més eclèctic, format per peces de diferents èpoques i estils.

Exposicions

En l’apartat expositiu destaquen quatre exposicions que s’exposaran al Museu de la UA (MUA) els pròxims mesos.

El 24 de gener s’inaugura la mostra «DIS-CONTÍNUA. Cayetano Ferrández» a la sala Sempere, que romandrà oberta al públic fins al 3 de març. Comissariada pel professor de la Universitat d’Alacant Enric Mira, l’exposició està formada per una selecció de fotografies, escultures i vídeo de l’artista alacantí Cayetano Ferrández. «Espècies. L’univers del Saber», serà la segona proposta expositiva que podrà visitar-se a la sala El Cub del 31 de gener al 7 d’abril, organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant.

El mes de febrer hi portarà la mostra “89/19. Jesús Suazo. El paisatge construït” (Sala El Cub. Del 8 de febrer al 7 d’abril), comissariada pel professor de la Universitat d’Alacant Juan Antonio Roche, una mostra que repassa la trajectòria artística de l’artista alacantí Jesús Zuazo. I del 15 de març a 21 de juliol, els 14 projectes seleccionats en la Primera Convocatòria Biennal d’Arts Visuals que organitza el Museu de la Universitat d’Alacant formaran la mostra “PLURI-IDENTITATS” a la Sala Sempere. L’objectiu d’aquesta convocaria és crear un espai per a les creacions artístiques contemporànies que donen visibilitat a tot tipus d’expressions d’identitat, gènere i sexe.