Casa Mediterráneo ha preparat una nova edició del seu cicle ‘Dones i el Mediterrani’ en la qual pretén donar visibilitat a les dones en l’alta gastronomia. Per a això, la institució diplomàtica compta amb la participació de les xefs María José San Román i Mari Carmen Vélez, els qui exposaran les seues impressions en una trobada que es va realitzar dijous passat 7 de febrer.

Aquesta jornada té com a objectiu iniciar la programació que Casa Mediterráneo ha preparat dins del marc de ‘Alacant Capital de la Gastronomia del Mediterrani 2019’. La institució compta amb la col·laboració de l’associació Dones en Gastronomia, fundada el mes de gener passat, per a ajudar dones i homes a obtindre reconeixement en el sector.

Sant Román i Vélez van xarrar, en un debat moderat per Sonia Marco, sobre el suport que necessiten les dones per a ser reconegudes en aquest sector. Ambdues coincideixen que l’aposta per la dona en aquest entorn és “necessària”, motiu pel qual es va decidir posar en marxa Dones en Gastronomia; associació que compta amb el suport de més de 600 dones a nivell nacional i en l’actualitat “no té fronteres”, incideixen, per a traslladar-se a altres països.

“Amb aquesta associació no es pretén excloure a ningú”, apunta Vélez qui afirma que “el món de la gastronomia no és exclusiu de ningú, tots tenen cabuda”. Per a la xef de la Sirena, la posada en marxa de l’associació és un “moviment global” els objectius del qual són compartir coneixement, promoure el talent, així com reconéixer-lo, i la inclusió. “És molt important que la dona aconseguisca els nivells d’igualtat en aquest sector i, a més, hem de donar l’oportunitat a nous professionals que vulguen formar part d’aquest”, ha afegit.

“Espanya compta actualment amb dues dones reconegudes amb l’estrela Michelin mentre que, en altres països com França, la xifra és altament considerable”, ha denunciat Sant Román, xef del restaurant Monastrell i presidenta en funcions de Dones en Gastronomia.

Dins de la presentació del nou cicle de Casa Mediterrani, ‘Gastronomia i el Mediterrani’, Sant Román ha anunciat que s’apostarà també per l’oli d’oliva, un producte “amb gran producció al nostre país, però desconegut ja que, en cap cas, quan parlem de dieta mediterrània, el fem de l’oli”, detalla. “Ens trobem en una època en la qual l’esperança de vida és cada vegada més longeva, segons indiquen els estudis proporcionats per les universitats”, explica, “la dieta mediterrània és el camí i això queda plasmat en la formació i el coneixement de la societat i els professionals”.

Per part seua, el director de Casa Mediterráneo, Javier Hergueta, ha mostrat el seu agraïment a les xefs, Sant Román i Vélez, pel seu interés a participar en aquesta jornada, així com “la col·laboració per part de Dones en Gastronomia”.

Les xefs alacantines van iniciar el seu debat i van explicar amb més detalle la situació de la dona en la gastronomia i van comptar, en profunditat, més sobre l’associació Dones en Gastronomia; un projecte fet realitat després de mantindre una trobada entre professionals de la cuina i periodistes, on es va posar en marxa un xat grupal que va servir com a detonant per a la seua creació.

Així mateix, Casa Mediterráneo compta amb una sèrie de trobades, emmarcats en la seua aposta per la gastronomia mediterrània, que tindran lloc durant els pròxims mesos i estaran protagonitzats per diferents expertes culinàries procedents del territori nacional i altres països de la conca del Mare Nostrum, com França o Turquia, amb la finalitat de compartir cultures i gastronomia.