Casa Mediterráneo se suma a la commemoració del Dia Internacional del Mediterrani, que se celebrarà per primera vegada aquest 28 de novembre. Aquesta efemèride, impulsada pels 42 països que componen la Unió pel Mediterrani (UpM), sorgeix amb l’objectiu de donar a conéixer i difondre la riquesa cultural i la diversitat de la regió. Per a això, la institució diplomàtica oferirà un recital de guitarra mediterrània a càrrec de Juan Carlos López Segura el pròxim dia 30 en la seua seu amb entrada lliure.
Casa Mediterráneo compta en la seua programació de novembre amb una vintena de propostes emmarcades en les seues ja tradicions cicles temàtics, les quals comptaran amb la participació de la periodista Mamen Mendizábal, la investigadora del CSIC, Macarena Marambio, i els escriptors Alfonso Marco, Pilar Pascual Echalecu i Alicia García-Herrera, entre altres. A més, la institució se suma també al dia de l’eliminació de la violència contra les dones que se celebra el pròxim 25 de novembre, a través de la presentació el dimarts 23 del Manual d’instruccions per a dones maltractades de la Subdelegació del Govern d’Alacant, realitzat per Diana Raznovich.
En aquest sentit, les activitats arranquen la primera setmana de novembre amb una agenda carregada de cultura, que inaugurarà el xef estrela Michelin, Rafa Soler, el dimarts 2 en una trobada virtual dins de “Gastronomia i el Mediterrani”. Així mateix, les terceres jornades ‘Rutes de la Seda i Dona en les Cultures del Mediterrani’ se celebraran els dies 3 i 4 a casa Mediterrani amb les ‘Dones migrants i refugiades al Mediterrani’ com a protagonistes d’aquestes taules redones i ponències. Com a tancament de setmana, Casa Mediterráneo participa un any més en la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis amb la representació de Volades de la companyia Visitants el divendres 5 en la seua seu.
Dins de l’àmbit històric-literari, l’Antiga Estació de Benalúa albergarà, en col·laboració amb la Associació Alacantina d’Amics del Ferrocarril, la conferència ‘El Canfranc: un ferrocarril internacional i mediterrani, a càrrec d’Alfonso Marco, autor del llibre El ferrocarril de Canfranc. D’estació internacional a icona regional i nacional. També, l’escriptora i il·lustradora Pilar Pascal Echalecu i Alicia García-Herrera, autora d’Això no estava en el meu llibre de Mitologia grega, oferiran dues trobades els dies 9 i 26 de novembre, respectivament; mentre que el dia 24 es projectarà i presentarà la pel·lícula documental Francisco Albo: marins grecs en la Primera Volta al Món del cineasta i escriptor Pedro Olalla, dins del V Centenari de la Primera Volta al Món.
L’actualitat ve també carregada aquest novembre en l’agenda de Casa Mediterrani amb una conferència, el dia 16 dins de “Geoestrategia i el Mediterrani”, sobre ‘L’estratègia de política comercial de la UE i les seues implicacions al Mediterrani’ a càrrec de l’analista i investigador principal del Real Institut Elcano, Enrique Feás; i una trobada amb la presentadora Mamen Mendizábal el divendres 19 en “Periodistes i el Mediterrani”.
Quant a ciència, Casa Mediterrani ha preparat la conferència ‘Les meduses: desxifrant a unes grans desconegudes’, el dijous 11 en el seu cicle “Medi ambient i el Mediterrani”, a càrrec de la investigadora de l’Institut de Ciències de la Mar – CSIC de Barcelona, Macarena Marambio. A més, la institució albergarà les III jornades acadèmiques sobre dieta mediterrània, organitzades amb la Diputació d’Alacant i la Cambra de Comerç, els dies 18 i 19 de novembre.
El cinema serà protagonista aquest mes amb els col·loquis organitzats sobre les pel·lícules de cinema algerià Papicha, somnis de llibertat i Carta a la meua germana, i es completa amb la nova edició del programa ‘Mites del Mediterrani’, amb una sessió de narracions a càrrec de Raquel López dirigida a l’alumnat de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi. Durant aquest mes, Casa Mediterrani ofereix la possibilitat de visitar la seua seu, en una activitat guiada que permet conéixer la història de l’immoble i la funcionalitat de la institució que hui l’ocupa, els dies 10 i 29 de novembre.
Les activitats de Casa Mediterráneo se celebraran, de manera habitual a les 19.00 hores, en la seua seu, l’Antiga Estació de Benalúa, amb accés lliure i aforament limitat. Tota la informació sobre la programació d’octubre es troba disponible en la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es i, a més, les activitats es podran veure en redifusió en el canal de YouTube i en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.