Casa Mediterráneo se suma a la commemoració del dia d’Europa, que se celebra el pròxim 9 de maig, amb una sèrie d’activitats emmarcades en la seua programació mensual amb el vell continent com a protagonista i que comptarà amb convidats d’alt nivell com el secretari d’Estat de l’Espanya Global, Manuel Muñiz, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, o l’eurodiputada i presidenta del grup socialista en el Parlament Europeu Iratxe García, entre altres ponents i figures d’actualitat.

L’agenda de Casa Mediterráneo arrancarà dilluns que ve de la mà de la corresponsal d’RTVE, Anna Bosch, en el marc del cicle “Periodistes i el Mediterrani”, en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández. Així mateix, l’actualitat europea continua el dimarts amb una nova sessió del Fòrum “Més Europa al Mediterrani” que tindrà com a protagonista al secretari d’Estat de l’Espanya Global, Manuel Muñiz, qui abordarà el full de ruta de la política exterior espanyola per als pròxims tres anys, l’anomenada Estratègia d’Acció Exterior. Per part seua, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, participarà en un desdejuni informatiu que se celebra en la seu de Casa Mediterrani el dilluns 10 de maig.

En aquesta línia, la institució diplomàtica commemora el dia d’Europa amb un doble concert, titulat L’Europa Galant, del compositor francés André Campra, interpretat pel Ensemble Casa Mediterrani el dissabte 8 a les 12 hores en l’Antiga Estació de Benalúa i el diumenge 9 a la mateixa hora en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.

Així mateix, Casa Mediterrneo á i la Universitat d’Alacant s’alien en el seu Seminari Permanent el dilluns 17 de maig per a tractar les oportunitats de treball a la Unió Europea, en una sessió que comptarà amb la responsable de Europe Direct Comunitat Valenciana, Ana Alonso, i el funcionari de la Unió Europea i egressat de la institució acadèmica, Víctor Rico. A més, l’endemà tindrà lloc una nova sessió del cicle “El Mediterrani hui” amb el catedràtic de Dret Internacional Privat Manuel Desantes i la directora general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat de la Generalitat Valenciana, Daría Terrádez, en la qual tots dos convidats participaran en una taula redona sobre la ‘Conferència sobre el Futur d’Europa’.

Les missions militars de la Unió Europea també es donen cita en la programació de la institució diplomàtica, dins del cicle “Geoestrategia i el Mediterrani”, sessió en la qual intervindran l’analista de l’Institut d’Estudis de Seguretat de la Unió Europea, Clara Portela, i el general de l’Exèrcit de Terra i Comandant de la Força per a la missió EUTM Mali, Fernando Gracia. També, Casa Mediterrani col·labora aquest mes en l’organització del curs ‘El Mediterrani. Civilització, conflicte, futur’ que es desenvoluparà del 10 al 27 de maig a l’Escola Diplomàtica a Madrid.

D’altra banda, Casa Mediterráneo posarà en valor les relacions econòmiques hispà-jornades amb el director executiu de la consultora Foce, Jesús Jiménez, i el representant de la Secretaria d’Estat de Comerç, Moisés Pérez, en el marc del cicle “Economia i el Mediterrani”; mentre que el cicle “Medi ambient i el Mediterrani” posa el focus en ‘La biodiversitat al Mediterrani’ amb l’enginyer agrònom i doctor en Genètica, José Esquinas.

Cinema i més cultura a casa Mediterrani

El programa mensual d’activitats de Casa áneo recorre també la cultura dels països riberencs a través de diferents àmbits com el cinema, la literatura, la història, la música o la gastronomia. En aquest sentit, la institució diplomàtica col·labora en la 18a edició del Festival Internacional de Cinema d’Alacant, a través de la projecció del llargmetratge marroquí Adam de la cineasta Maryam Touzani el 31 de maig, en ser el Marroc el país convidat en aquesta edició.

El seté art continua amb el “Cineclub mediterrani” a través dels col·loquis virtuals de les pel·lícules egípcies ‘el Caire 678’ i ‘A la nit elles ballen’, disponibles en el canal Casa Mediterrani de Filmin, que es podran seguir els dimarts 11 i 25 de maig, respectivament, en la web de la institució.

El cicle “Històries del Mediterrani” es trasllada el dilluns 24 a ‘Sardenya, un regne de la Corona d’Aragó’ amb el professor honorari d’Història Contemporània de la Universitat de València, Lluís Guia. En el mateix sentit, els “Mites d’Europa i del Mediterrani”, amb la narradora i escriptora Raquel López, es donen cita el dia 6 de maig des de l’Institut d’Educació Secundària Jaume II d’Alacant i es podran seguir en streaming des de la web de Casa Mediterrani. D’altra banda, el director acadèmic de la Càtedra Carmencita i del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA, Josep Bernabeu, participa en “Gastronomia i el Mediterrani” amb la conferència ‘Dieta mediterrània i gastronomia sostenible. Reflexions des de l’experiència valenciana’.

Quant a activitats presencials, Casa Mediterrani acull una actuació musical del grup OMBRA el dijous 27 a les 19 hores, amb inscripció prèvia en el correu electrònic comunicacion@casa-mediterraneo.es; i ofereix dues visites guiades a la seua seu, l’Antiga Estació de Benalúa, els dimecres 12 i 26 de maig a les 11 hores, prèvia inscripció en el correu electrònic anterior. A més, l’Espai Blau acull fins al 31 de maig l’exposició Tabarkinas de l’artista visual Carma Casulá, que es podrà visitar de dilluns a divendres de 9 a 14 hores fins al 31 de maig, en el marc del festival PhotoAlicante, amb inscripció prèvia obligatòria en el mateix correu electrònic.

Casa Mediterráneo recorda que les activitats començaran, de manera habitual, a les 19.00 hores a través de les seues xarxes socials i la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació de maig. A més, les activitats es podran veure en redifusió en el canal de YouTube i en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.