Casa Mediterráneo presenta ‘La vall dels savis’, el nou capítol de la sèrie documental “El viatge a la tradició mediterrània”, el pròxim 28 de novembre a través de la pàgina web de la institució diplomàtica. Tot això emmarcat dins de la línia de les activitats impulsades pel Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació per a commemorar el 25 aniversari de la Conferència Euromediterrània de Barcelona, un projecte de cooperació regional llançat per la Unió Europea en 1995 a proposta del govern espanyol.

La presentació d’aquest nou episodi pretén “continuar amb un apassionant recorregut per l’essència del Mediterrani que hem estat emetent en la nostra programació dels últims dos mesos”, explica el director general en funcions de Casa Mediterrani, Héctor Salvador. ‘La vall dels savis’ aborda l’important llegat cultural d’Al-Ricuti, Ibn Sab’*in i Abu al-Abbas al-Mursi, tres influents savis àrabs nascuts a la vall de Ricote, a Múrcia, fa 800 anys.

Per a això, l’acte comptarà amb la participació de Salvador, juntament amb l’alcalde d’Ojós (municipi pertanyent a la mancomunitat de la Vall de Ricote), José Emilio Palazón, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras i el secretari general de la Unió pel Mediterrani, Nasser Kamel. Seguidament, es projectarà el tràiler d’aquest nou episodi, donant pas a continuació a una taula redona amb l’autor i productor del documental, Miguel Valls, la professora d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Múrcia, Pilar Garrido, i el arabista de la Universitat de Granada, Carlos Berbil.

Per a finalitzar, s’ha preparat una actuació musical en la qual s’interpretarà la peça ‘Embriacs d’Amor Diví’, del grup Burruezo & Nur Camerata, amb versos de Ibn Al Aribi i Sant Joan de la Creu.

25 aniversari de la Conferència Euromediterrània de Barcelona

La Conferència Euromediterrània de Barcelona és l’aposta més ferma fins a la data de la Unió Europea per establir els mecanismes necessaris per a convertir el Mediterrani en una zona geoestratègica estable, pròspera, segura i pacífica, amb la participació dels països riberencs. El Procés de Barcelona va ser el germen de la Unió pel Mediterrani, organització internacional amb seu a Barcelona que continua la seua labor hui dia.

Per a commemorar el seu 25° aniversari, Casa Mediterrani va celebrar el mes de setembre passat una sessió del seu cicle “El Mediterrani Hui” dedicada a aquest projecte de cooperació en la qual van participar l’Ambaixador en Missió Especial per a Assumptes d’Orient Mitjà i del Mediterrani, Alfonso Lucini, al costat de la coordinadora d’Orient Pròxim i Nord d’Àfrica de la Fundació Alternatives, Itxaso Domínguez de Olazábal. Així mateix, el passat 5 de novembre, la institució diplomàtica, juntament amb Casa Àrab i el Centre Sefarad Israel, va organitzar el concert “Nostro Mare” a l’auditori Centre de Madrid, acte que va comptar amb l’assistència de la Ministra d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, i el Secretari General de la Unió pel Mediterrani, Nasser Kamel.

Finalment, el mes vinent de desembre Casa Mediterrani celebrarà una taula redona online en la qual s’abordaran els resultats de les reunions ministerials previstes hui i demà a Barcelona, el V Fòrum Regional de la Unió pel Mediterrani i la reunió UE-Veïnatge Sud.