Casa Mediterráneo convertirà a la ciutat d’Alacant en la capital del Mediterrani Occidental amb la celebració el pròxim 7 d’octubre del Fòrum del Mediterrani Occidental – la presidència del qual ostenta Espanya – i que reunirà les ministres i ministres de Treball dels països riberencs, encapçalada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. El Fòrum de Diàleg del Mediterrani Occidental, o també denominat Grup 5+5, reuneix cinc estats de la Unió Europea (Portugal, Espanya, França, Itàlia i Malta) amb altres cinc països del Magreb (Mauritània, el Marroc, Algèria, Tunísia i Líbia) per a abordar diferents qüestions temàtiques en cadascun de les trobades d’aquest grup, l’objectiu principal del qual és millorar la integració nord-sud en la conca del Mediterrani.

La programació d’octubre continua amb els cicles tradicionals de Casa Mediterráneo, que inclouen literatura, música, periodisme i debat sobre temàtiques d’actualitat. Amb aquesta premissa, Casa Mediterráneo tracta de reunir els creadors i pensadors més importants del moment. La institució diplomàtica se suma el 20 d’octubre, juntament amb l’Associació Clàssiques i Modernes, a la celebració del Dia de la Dona Escriptora. Per a això, comptarà amb la presència de la periodista i novel·lista Nativel Preuat, premi Azorín de Novel·la 2021, i s’oferirà un concert de música clàssica mediterrània.

L’agenda de Casa Mediterráneo, donarà principi el divendres 1 d’octubre amb les ‘IV jornades sobre delictes econòmics i blanqueig de capitals des d’una visió de l’Europa Mediterrània’, amb diversos panells d’experts que comptarà, entre altres, amb la presència del magistrat del Tribunal Suprem, Manuel Marchena. Així mateix, la institució inicia un Programa d’Acció Directa de conservació i neteja en la Mar Mediterrània amb dues jornades, la primera el diumenge 17 a l’illa de Tabarca i la segona el dijous 28 amb una conferència en la seua seu sobre l’actuació duta a terme en aquesta reserva marina. També, la sessió de ‘Geoestrategia i el Mediterrani’ versarà aquest mes sobre les conseqüències geopolítiques de la Iniciativa de les Tres Mars, amb un col·loqui en el qual participarà el coronel i analista de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics del Ministeri de Defensa, José Luis Pontijas Calderón.

Casa Mediterráneo marida cinema i gastronomia amb la seua participació en la primera edició del festival Gastro Cinema Alacant, en el qual ha organitzat una taula redona, on es posa l’accent en el paper de la dona en la gastronomia, en la qual participen la xef Mari Carmen Vélez, al costat d’altres expertes del sector culinari com María Milano, Maje Martínez i Silvia Soria. El cinema també serà protagonista aquest mes amb els col·loquis organitzats sobre les pel·lícules de cinema croat Només entre nosaltres i On the other side, així com amb la projecció del documental internacional, que opta a diversos premis, Àlbum de postguerra, que comptarà amb una presentació del fotorreportero Gervasio Sánchez.

A més, la institució diplomàtica no oblida al públic més jove i octubre es completa amb la nova edició del programa ‘Mites del Mediterrani’, amb una sessió de narracions a càrrec de Raquel López dirigida a l’alumnat de l’IES El Pla d’Alacant. També, el veterà periodista Ramón Lobo participarà el 29 d’octubre en un col·loqui, en el marc de ‘Periodistes i el Mediterrani’, amb estudiants del grau de Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Durant aquest mes, Casa Mediterráneo ofereix la possibilitat de visitar la seua seu, en una activitat guiada que permet conéixer la història de l’edifique i la funcionalitat de la institució, els dies 15 i 19 d’octubre. A més, les imatges de la flora mediterrània en l’obra de Pilar Pequeño continuen exposades en l’Espai Blau de Casa Mediterrani, en el qual es podrà visitar fins al 10 de desembre en horari de dilluns a divendres de 9 a 14 hores. Totes dues activitats comptaran amb inscripció prèvia obligatòria en el correu electrònic eventos@casa-mediterraneo.es

Les activitats de Casa Mediterráneo se celebraran, de manera habitual a les 19.00 hores, en la seua seu, l’Antiga Estació de Benalúa, amb accés lliure i aforament limitat. Tota la informació sobre la programació d’octubre es troba disponible en la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es i, a més, les activitats es podran veure en redifusió en el canal de YouTube i en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.