Comença un nou curs acadèmic a la Universitat d’Alacant amb el qual arranca també la programació cultural ACUA per al primer quadrimestre. La UA continua l’aposta per la col·laboració institucional amb el Festival Circarte, la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis o el Cicle de Juno a la Tardor, tal com ha declarat durant la roda de premsa de presentació Faust Ripoll, director del Servei de Cultura de la UA, que ha estat acompanyat per la subdirectora Carmen Cobela. A més, ha afegit Ripoll, continuem apostant per la producció pròpia amb actuacions de l’Aula de Teatre UA, la nostra coral i el nostre tradicional Concert de la Setmana de Benvinguda, que enguany comptarà amb una doble actuació a càrrec del grup Auxili i el solista Lidami.
Música, teatre, dansa, monòlegs i exposicions integren un programa que començarà el 25 de setembre: sis concerts d’estils tan diversos com el reagee-ska, el trap, el flamenc (amb artistes de la talla de Soleá Morente, Alba Carmona o Pilar Andújar); cinc representacions teatrals (que inclouen obres de la XXVI Mostra de Teatre), una Nit de Monòlegs i un espectacle de dansa contemporània.
La programació arranca el dimecres 25 de setembre en el Paranimf amb la funció de circ contemporani In Tarsi, a càrrec de la Companyia Eia, inclosa en el Festival Circarte amb el qual la UA manté la col·laboració habitual des de fa anys. Aquesta obra ha sigut guardonada com a Millor Espectacle Revelació en els Premis Max 2017. L’endemà, el dijous 26 de setembre, s’inaugura l’apartat teatral amb l’obra Pompeu Fabra: jugada mestraInútils mots, a càrrec de Teatre de la Paraula (Col·legi Major a les 12.30 hores amb entrada lliure) i continuarà amb l’obra de l’Aula de Teatre de la UA La tempestad (el 30 d’octubre: a les 12.30 h i en el Paranimf), i amb l’obra Nana, a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat d’Almeria (el 30 d’octubre en el Paranimf amb dues sessions: a les 12.30 h i a les 20 hores). Al novembre, la programació teatral inclou dues propostes teatrals més: Els dies de la nit, a càrrec de Maror Produccions, inclosa en la Mostra de Teatre d’Autors Contemporanis (dimecres 13 de novembre a les 20 hores), i La Celestina, que serà posada en escena per Bambolina Teatre Practicable (dimarts 19 de novembre a les 11 hores).
El programa també inclou una Nit de Monòlegs (23 d’octubre. 19 hores) dins del Congrés Internacional sobre l’Humor Verbal que comptarà amb la participació de Patricia Sornosa, Patrícia Espejo, David Guapo i Dani Alés en una xarrada entrevista i les actuacions de Valeria Ros, Virginia Riezu, Raquel Sastre i Susi Caramel.
La dansa contemporània estarà representada aquest quadrimestre per Mawu (Cia. Aina Lanas, 16 d’octubre), espectacle que tracta la temàtica de gènere des d’una òptica mitològica i una barreja d’estils urbans i contemporanis.
I a cavall entre el teatre i la dansa arribarà l’espectacle flamenc de Pilar Ándujar Abrazo (6 de novembre a les 20 h, inclòs en el Festival Juno a la Tardor). El flamenc tindrà un gran pes específic en la nova ACUA amb dues propostes més: el 21 de novembre amb Soleá Morente que presentarà el seu nou àlbum, Ole Lorelei, i el 7 de novembre amb el concert d’Alba Carmona i la presentació del seu primer disc en solitari (també en el Cicle Juno a la Tardor). L’apartat musical es completa amb el concert d’Auxili + Lildami (2 d’octubre a les 20 h); el concert didàctic Entertainer Teachers (27 de novembre. 11.30 hores) i el Concert d’Hivern de la Coral (4 de desembre a les 20 h).
Exposicions
L’art serà un altre dels pilars importants de la programació cultural de la UA, com ja és habitual. Per al primer quadrimestre arriben al MUA les exposicions Residències MUA, que s’obrirà al públic divendres, 20 de setembre, i que es podrà visitar fins al 10 de novembre).
El 20 de setembre a les 20 hores s’inaugura a la sala El Cub l’exposició de la Càtedra Miró d’Art Contemporani Temps d’art 2019 (fins a 27 d’octubre de 2019) amb les propostes plàstiques de Francesc Sempere i David Trujillo, seleccionades per la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani dins del programa de beques per a la producció d’exposicions en concepte de materials i publicació de catàleg.
L’1 d’octubre serà el torn de l’exposició de Gaspar Jaén, que acollirà la sala Arcadi Blasco; i en data per confirmar, s’exposarà la mostra 40 sobre 40. Artistes i poetes en el 40 aniversari de la Universitat d’Alacant. Sala Cool.
El MUA també està preparant una exposició especial amb motiu del seu vintè aniversari, que s’exhibirà de forma commemorativa a partir de final de novembre.
Fora de les instal·lacions del MUA i organitzada pel Museu, s’exposarà una exposició sobre Emilio Varela, a la Biblioteca General de la UA, amb inauguració el 18 de setembre a les 13 hores.