L’Ajuntament d’Elda i la Seu de la Universitat d’Elda, en col·laboració amb la Fundació Paurides, organitzen un cicle de cinema de Luis García Berlanga amb motiu del centenari del naixement del cineasta valencià. Berlanga compliria 100 anys el pròxim 12 de juny i, ja que va tindre un vincle estret amb la ciutat d’Elda, la Seu de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Elda han volgut unir-se als actes per a commemorar-lo.

Rosa Vidal, regidora de Cultura, ha afirmat que “des del Ministeri de Cultura se celebrarà el centenari d’una de les grans figures del cinema espanyol. Elda no podia quedar fora d’aquestes celebracions donada la seua vinculació amb ell, especialment en l’última dècada de la seua vida. Va ser l’impulsor del Premi a la Millor Calçada i també padrí del premi periodístic que portava el seu nom”.

Vidal ha recordat que “Luis García Berlanga ens va acompanyar moltes vegades, especialment en aquest Museu del Calçat en el qual ens trobem. En els pròxims mesos farem honor a la seua memòria i les primeres activitats, que hui presentem, arriben de la mà de la Seu Universitària d’Elda i de la Fundació Paurides”.

Rosario Navalón, directora de la Seu Universitària d’Elda de la Universitat d’Alacant, ha explicat que “en les setmanes prèvia i posterior a l’efemèride s’han proposat una sèrie d’activitats entorn de la figura i l’obra de Berlanga, que tindran lloc en l’espai de la Fundació Paurides González Vidal, sota la coordinació d’Israel Gil, de l’Aula de cinema de la Universitat”.

En la presentació del cicle de cinema berlanguiano també ha sigut present Emilio Maestre, president de la Fundació Paurides, qui ha afirmat que “teníem alguna idea per a celebrar el centenari de Berlanga i quan ens assabentem que la Seu Universitària estava preparant un cicle de pel·lícules decidim sumar-nos ràpidament a un homenatge més que merescut a una figura molt digna d’estudiar en tots els seus aspectes, no sols del cinema”.

El programa del cicle de cinema s’inaugura el dia 2 de juny, a les 19.00 hores amb la conferència ‘Bienvenido, Míster Berlanga’, a càrrec d’Israel Gil, de l’Aula de Cinema de la UA. Continuarà amb la projecció i debat posterior entorn de quatre pel·lícules significatives, que mostren l’evolució del cinema i els temes que va tractar aquest conegut director.

Així, el dia 8 de juny es projectarà ‘Bienvenido, Míster Marshall’ (1953); el dia 9 toca torn ‘El verdugo’ (1963), i es continuarà també dimarts i dimecres de la setmana següent amb ‘La escopeta nacional’ (1978) el 15 de juny i, el 16 de juny, ‘La vaquilla’ (1985). El cicle Centenari Berlanga (1921-2021), que inclou 5 sessions, tindrà lloc en la Fundació Paurides amb inici a les 19.00 hores en totes les sessions. L’entrada serà lliure fins a completar aforament, segons normativa vigent de protecció enfront de la COVID-19.