Casa Mediterráneo dóna principi a la seua programació de juny amb una vintena d’activitats centrades en la cultura i l’actualitat dels països de la ribera mediterrània, en la qual reunirà artistes, escriptors, músics, activistes i pensadors del moment. A més, la institució diplomàtica posa el focus aquest mes en la visibilitat dels drets LGTBI als països riberencs i realitzarà un balanç de la situació dels mateixos amb una visió que abasta les ribes dels tres continents.

L’antiga estació de Benalúa, seu de Casa Mediterráneo, albergarà durant els mesos de juny i juliol l’exposició Som aigua de la reconeguda fotògrafa Isabel Muñoz. La mostra s’inaugurarà el dia 8, coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans, de la mà de Muñoz i de la apneísta japonesa Ai Futaki, retratada en les fotografies submarines preses en el Oceanogràfic de València per a denunciar la contaminació aquàtica i posar en valor la necessitat de conservar les mars. D’altra banda, l’exposició Tabarkinas de Carma Casulá es trasllada aquest estiu al Museu de la Mar de Santa Pola i la seua inauguració està prevista el dissabte 26 de juny.

La programació d’activitats de Casa Mediterráneo arranca amb un cicle de cinema marroquí, organitzat en col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema d’Alacant, dins del qual es projectaran, de dimarts a dijous a les 21.30 hores en l’antiga estació de Benalúa, els llargmetratges Razzia de Nabil Ayouch, Mimoses d’Oliver Laxe i Monsters d’Axel Rifman. A més, el divendres s’emetrà la segona ronda de curtmetratges mediterranis que competeixen per alçar-se amb el guardó que impulsa Casa Mediterráneo dins de la 18a edició del certamen.

Així mateix, la institució diplomàtica se suma a la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI amb una sèrie d’activitats que permetran visibilitzar la situació i els drets del col·lectiu als països riberencs, amb una taula redona emmarcada en el cicle “El Mediterrani hui” el 28 de juny en la qual participaran el president de la Fundació Triangle, José María Núñez, el conseller de l’Ambaixada d’Espanya a Israel i membre de la plataforma ExteriorEsDiverso, Pablo Platas, la consellera de l’Ambaixada d’Espanya a Sèrbia, Isabel Rubiales, i el representant de l’ambaixada d’Espanya al Líban, Diego Castro.

En aquest mateix sentit, la directora general de Diversitat Sexual i Drets LGTBI del Ministeri d’Igualtat, Boti García Rodrigo, participarà en la nova sessió de “Dones i el Mediterrani” el dijous 17 mentre que, a la setmana següent, el divendres 25, tindrà lloc la presentació i projecció en línia del curtmetratge Sabates de taló cubà de la mà de l’actriu Marta Nieto i del poeta i director de cinema Julio Mas.

D’altra banda, Casa Mediterráneo dedica el cicle “Economia i el Mediterrani” del mes de juny a les relacions econòmiques hispà-egípcies, amb una trobada virtual en el qual intervindran el subdirector general adjunt de Països Mediterranis de la Secretaria d’Estat de Comerç, Manuel Mora Pedrinaci, i el president de Imathia Construcció i Consultrans, Julián García Valverde. També, en “Medi ambient i el Mediterrani” s’analitzarà el desenvolupament rural sostenible al Mare Nostrum de la mà del secretari general del Centre Internacional d’Alts Estudis Agronòmics del Mediterrani (CIHEAM), Plácido Plaza. A més, el cicle “Gastronomia i el Mediterrani” comptarà amb la participació del secretari general de l’Associació Espanyola de Producció Ecològica (ECOVALIA), Diego Granado, per a xarrar sobre la producció ecològica.

Lletres, música i més cultura a Casa Mediterráneo

El programa mensual d’activitats de Casa Mediterráneo inclou també la presentació del llibre El laberint i la Deessa Triple d’Ignacio de l’Olmo, que es presentarà en la seu de la institució el dimecres 16 de juny. Així mateix, les lletres comptaran amb una trobada virtual amb l’escriptora i poeta, especialista en literatura infantil i juvenil, Mar Benegas, dins del cicle “Poesia Mediterrània”.

En el marc de la cultura clàssica, la institució diplomàtica celebra una nova sessió de “Mites del Mediterrani” amb la narradora Raquel López el divendres 18 des de la Universitat d’Alacant i el cicle “Històries del Mediterrani” estarà dedicat als ‘Déus i herois del Mediterrani’ de la mà del catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de València, Jaime Siles.

L’Espai Blau de l’antiga estació de Benalúa s’inundarà de música andalusina amb la celebració del concert Al Andalus s. XXI a càrrec del grup Burruezo & Nur Camerata el divendres 11 de juny a les 19.00 hores, amb inscripció prèvia obligatòria en el correu electrònic eventos@casa-mediterraneo.es. L’endemà, el grup es traslladarà a la localitat murciana d’Ojós per a oferir allí l’actuació musical. També, com és costum Casa Mediterráneo ofereix dues visites guiades a la seua seu els dimarts 15 i 29 de juny a les 11 hores, prèvia inscripció en el correu electrònic anterior.

Casa Mediterráneo recorda que les activitats començaran, de manera habitual, a les 19.00 hores a través de les seues xarxes socials i la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació de juny. A més, les activitats es podran veure en redifusió en el canal de YouTube i en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.