Els Grups municipals de Ciutadans i PP han proposat al Ple de l’Ajuntament una Declaració Institucional per a instar a la Generalitat Valenciana que done suport als sectors culturals i garantisca la supervivència de les sales privades de música.

La proposta s’inclina a favor que el Consell i les Corts autonòmiques distingisca els establiments de música en viu dels centres d’oci nocturn.

Les regidores Mari Carmen Sánchez, de Ciudadanos, i Mari Carmen Sánchez, del Partit Popular, apunten en el seu escrit que “la cultura és un bé de primera magnitud” que ha de secundar-se “en les seues més diverses manifestacions, des del teatre a les arts plàstiques, passant per la música la creació literària o les arts escèniques”.

El document recull que “el suport institucional és clau en aquest context” i cita com a exemple la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis “un certamen que compta amb el patrocini del Ministeri de Cultura, a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques, de la Conselleria de Cultura, de la Diputació d’Alacant i d’aquest mateix Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura”.

La comunicació de Cs i PP al Ple fa al·lusió a les iniciatives culturals que es veuen reforçades gràcies a la col·laboració entre diverses institucions “malgrat les estrictes mesures de seguretat que hem d’adoptar i la restricció dels aforaments” per la crisi sanitària.

Aportació del 3,2% al PIB

Els danys socials i econòmics de la pandèmia es deixen sentir també en el món de la cultura “amb conseqüències devastadores en l’ocupació i la viabilitat de les companyies i artistes de tota mena, sobretot a l’hora de mostrar les seues produccions o emprendre nous projectes. No hem d’oblidar que la indústria cultural aporta al PIB nacional el 3,2%”, concreta l’escrit.

La Declaració institucional especifica que “el passat 16 de setembre, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va mantindre una reunió amb representants de les comunitats autònomes i de la FEMP en la qual va demanar que les sales de concerts, de música en viu, siguen considerades llocs de cultura i no d’oci nocturn. Sempre amb garanties de seguretat i protocols COVID”.

Paraules del ministre i del conseller

“Les sales de música en viu són equiparables a teatres i cinemes com a espais de cultura”, van ser les paraules textuals de l’alt càrrec.

En aquesta mateixa línia, “el conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzá, remetia una carta el passat 18 de setembre a tots els alcaldes de la Comunitat en la qual convidava a redoblar esforços en la consideració de la cultura com una qüestió d’autoestima social i personal”.

Per tot això, la Declaració demana al Ple municipal instar el Consell de la Generalitat i a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè distingisquen “entre sales de música en viu, que són espais culturals, i l’oci nocturn amb l’objectiu de facilitar que aquestes sales de concerts (…) siguen equiparables als cinemes o al teatre, i puguen desenvolupar les seues activitats amb totes les garanties de cultura segura”.

La mateixa Declaració també es pronuncia a favor de dirigir aquesta petició a la Generalitat Valenciana i a les Corts regionals perquè actuen “en el marc de les seues competències legislatives”.

L’últim punt dels acords ressenya que aquesta Declaració institucional deu es notificada “a les institucions instades a aquest efecte”.