El 8 de març és un dia marcat als calendaris i l’Ajuntament de Cocentaina ha organitzat un conjunt d’activitats i tallers per celebrar el Dia Internacional de la Dona i reivindicar la igualtat real entre homes i dones.

La primera de les activitats serà el divendres 1 de març a les 19.00: la inauguració de l’exposició «Dones de Progrés» a la Sala d’Armes del Palau Comtal, on romandrà fins al 31 de març.

Tot seguit, el dissabte 2 de març a les 17.00 hores, s’iniciarà des de la plaça del Pla la III Cursa de la Dona amb dues modalitats: una carrera amb un recorregut de 7,5 quilòmetres i una marxa no competitiva de 5 quilòmetres de recorregut. A més, el diumenge 3 de març a les 19.00 hores i al Teular, es presenta l’obra de teatre i dansa “Eternas”.

El 4 de març a les 18.00 hores al Centre Social Real Blanc es du a terme un taller de pancartes feministes dirigit per ACOVIFA, el  5 de març a les 19.30 hores a la sala d’actes de la Biblioteca Pública Municipal, una conferència sobre la història del Patronat «de Protecció a la Dona» a càrrec de les autores del llibre “Indignas hijas de su Patria” i el 7 de març a les 19.00 hores a la Biblioteca Pública Municipal, presentació del llibre “El arte de menstruar”.

El 8 de març, el dia principal es llegirà la lectura del manifest a la plaça de l’Ajuntament i, a més, alumnes de l’IES Pare Arques i del col·legi Sant Francesc d’Assís faran una actuació. A la vesprada, a les 18.00 h a la sala d’actes del Centre Social Real Blanc, Antonia Naverrete captivarà amb un recital de poesia.

El 14 de març i amb dues sessions a les 10.00 hores al Centre Social Real Blanc, i a les 18:00 hores a la FPA Beniassèn Cocentaina, es presenta la ponència ecofeminista Ciència i Patriarcat «De aquellas bacterias sexis a esta humanidad sin seso». ¿Qué dice la ciencia?, impartida per Marisa Maliaño Toca.

Per finalitzar les diferents activitats dedicades al dia de la dona, el 21 de març a les 13 hores al Teular, es projecta el  documental amb un debat posterior “TIKTOK Tràfic” i a les 18.30 els documentals “AVA” guanyadora del premi Goya 2024 a la millor sèrie documental i “PornoXplotación” de Mabel Lozano.Paula Sánchez (Compromís), regidora d’Igualtat, ha assegurat que «hem volgut que fora una programació completa i compromesa i que unira diversos vessants culturals. El més important és que, mitjançant les exposicions, xarrades, projeccions o teatres, defensem la igualtat real entre homes i dones d’una manera lúdica i directa. És a dir, accessible a totes i totes. D’altra banda, l’Ajuntament té la ferme voluntat que 8M esdevinga una cita ineludible dintre del calendari contestà. Volem ser referents de feminisme i de cultura i, en aquest sentit, continuarem treballant».