S’organitzarà una jornada sobre el pintor napolità, del qual en Cocentaina hi ha 10 obres, i que tindrà lloc en setembre i reunirà diversos experts en el barroc.

L’Ajuntament de Cocentaina, juntament amb la localitat italiana d’Orria-Piano Vetrale, ha decidit reprendre les activitats culturals entorn de la figura del pintor barroc napolità, Paolo de Matteis, del qual la Vila Comtal guarda 10 obres.

Després d’una reunió celebrada de forma virtual el dijous 7 març on estigueren presents Paco Payà, regidor de Patrimoni i Turisme; Juanjo Llorens (Pia Unió), José Miguel Molina (Campus de Cocentaina de la Universitat d’Alacant-UA); Rosi Román (IVACOR); i, per la part italiana, Agostino Astore (alcalde d’Orria), Giuseppe Sica i Luigi Inverso; s’ha acordat la celebració d’una trobada de dos dies, que, previsiblement, tindrà lloc a Cocentaina durant la primera quinzena de setembre.

La primera jornada estarà adreçada al públic general i inclouria un concert de música barroca, una conferència a càrrec de l’especialista en la figura de Matteis, Gianni Citro; així com visites guiades als principals monuments contestans amb elements barrocs, com el Convent de Sant Francesc d’Assís o el Santuari de la Mare de Déu del Miracle, on es guarden les obres d’aquest artista.

La segona jornada, dirigida a un públic universitari i experts en la matèria, inclourà diverses conferències sobre la pintura barroca, el comerç cultural entre Nàpols i Alacant, Paolo de Matteis i la restauració de les seues obres.

D’aquesta iniciativa, a més a més, està previst que es publique un catàleg en castellà i italià, i ja s’està estudiant la possibilitat que, per al 2025, s’organitze un congrés internacional sobre el barroc a Cocentaina que esdevinga un referent dintre del món de la història de l’art i la cultura.

D’altra banda, amb l’objectiu d’enfortir els llaços culturals entre Cocentaina i Orria-Piano Vetrale, un artista contestà pintarà en agost un mural amb ocasió de la celebració del Pannello d’oro i estarà acompanyat per una delegació contestana que oficialitzarà l’agermanament entre les dues localitats.

Segons Paco Payà (Compromís), regidor de Patrimoni, «ha estat un encontre molt positiu i productiu i demostra la dimensió internacional del patrimoni contestà. A més a més, amb aquestes jornades, el nostre poble es posiciona com un referent cultural i artístic i s’obri al món amb la voluntat de donar a conéixer tot el que tenim. Sens dubte, aquesta iniciativa suposarà l’inici d’una llarga col·laboració amb Orria-Piano Vetrale i beneficiarà notablement les nostres dues localitats».