Fem comboi! és una iniciativa que pretén difondre i, al mateix temps, fer gaudir de la música tradicional, sent aquest any l’acordió diatònic el protagonista de les jornades.

L’acordió diatònic és un instrument que va arribar a les nostres terres en la segona meitat del segle XIX, tot i que s’havia perdut quasi per complet a partir de la meitat del mateix segle XX. No obstant això, amb aquesta iniciativa, es pretén reivindicar-lo i donar-lo a conéixer.

«Fem Comboi!» és el nom de les jornades de música tradicional organitzades per l’Ajuntament de Cocentaina i, en aquesta ocasió, amb Rebotons (Associació d’Acordions Diatònics del País Valencià), que tindrà lloc el dissabte 27 de gener amb l’objectiu de reivindicar un dels instruments valencians més tradicionals i desconeguts.

Tal com ens explica Adrià Llorens, membre de Rebotons, «l’acordió diatònic manté profundes arrels al País Valencià, fent-se molt popular a finals del segle XIX i principis del XX, tot i que, a partir de la meitat del segle XX, es va perdre quasi per complet. D’altra banda, podem afirmar que naix a Àustria a principis del s. XIX i suposa una evolució de l’harmònica. Així mateix, se’l pot considerar predecessor de l’acordió cromàtic, que no s’ha de confondre amb el diatònic, el qual té botons a les dues parts».

Les persones amb coneixements bàsics, podran apuntar-se al Taller d’acompanyaments essencials amb l’acordió diatònic, el qual tindrà un cost de 10 euros per al públic general i serà gratuït per als socis de Rebotons.

Així mateix, els neòfits tindran l’opció de descobrir per primera vegada l’instrument i tots els seus secrets al Taller d’introducció i primer contacte amb l’acordió diatònic. En aquest cas, la inscripció serà completament gratuïta.

Els interessats podran apuntar-se escanejant el codi QR del cartell (que acompanya a aquesta nota de premsa) i omplint el formulari corresponent. A més a més, cal dir que  l’allotjament a Cocentaina serà completament gratuït per a tots els participants en els tallers. Per a qualsevol dubte, podeu enviar un correu a correu@rebotons.org o telefonar o enviar un WhatsApp al 630 20 94 70 (Adrià Llorens).

Ambdós tallers es desenvoluparan en paral·lel, entre les 10 i les 12:30, al Centre Cultural El Teular. En acabar, s’iniciarà una cercavila des del Passeig del Comtat fins a la Plaça Cardenal Ferris (Plaça de l’Església de Santa Maria), on tindrà lloc un Vermut diatònic i un dinar popular, el qual tindrà un cost de 5 euros i caldrà una reserva prèvia inscrivint-se al formulari.

A la vesprada, Mireia Martínez i Vicent Martínez duran a terme un Taller de ball folk (16:00-17:30), tots els aprenentatges del qual seran posats a prova durant el concert de Pau Barberà i Jordi Pastor (17:30-19:30). La jornada finalitzarà amb un sopar al Raspa d’Edu amb un cost de 20 euros i per al qual també serà necessari reservar al formulari d’inscripció.

Berta Iñíguez (Compromís), regidora de Cultura, ha assegurat que «tenim moltes ganes que arribe el dissabte 27 de gener per gaudir del projecte Fem Comboi. Des de la regidoria de Cultura estem molt contentes que el nostre poble siga la seu, per un dia, de l’acordió diatònic i del folk. A més a més, bona part de la jornada se celebrarà a una plaça del nucli antic per tal de mantindre’l viu. Cocentaina és tradició, cultura, música, iniciativa i, sobretot, poble. Esperem que el projecte Fem Comboi dure molts anys i vos animem a tots, gent de Cocentaina i de qualsevol indret del País Valencià, perquè vingueu a gaudir d’una jornada diferent, plena de música, balls i molt de comboi».