Aquesta proposta d’arròs la van presentar en un directe en línia que em va recomanar un amic que és cuiner, Miguel Doña, que es va celebrar la setmana passada per dos cuiners alacantins: Marcos Mora y David Arizaque van permetre descobrir les possibilitats finalment d’una olla express aplicat a un arròs, una mica menys habitual.

Per a començar, la fumet la van plantejar, en les seues paraules, com un caldo normal: ceba, tomaca i el peix cabot o ros. El curiós és que la ceba la van utilitzar amb pell perquè això aporta color. Aquest costum s’hereta dels jueus sefardites. Primer es torra la ceba, sense oli, i després se li tira sal que provoca que la ceba traga aigua. S’afig oli d’oliva perquè la ceba es puga freir i s’inclou la pell dels lloms que tenen col·lagen. S’agrega un got d’aigua a la cassola de la fumet per a desglasar el fons.

En paral·lel, en una paella, es col·loquen els lloms i es torren també si oli. Els lloms es tallen en trossets xicotets. Després es posa tomaca natural trossejada i oli d’oliva.

En l’olla express s’afig aquest sofregit i que s’agarre i agafe color marró. Se li afig la fumet i es desglasa. Amb l’olla bullint es tira l’arròs i sal.

Es tapa finalment l’olla express i es mou circulant durant un minut perquè no es pegue el fons i es posa el foc al mínim.

Sent un arròs bomba el temps de cocció són 12 minuts. L’arròs com no es toca o frega perquè no bull l’interior de l’olla, llavors es queda enter.

Quan arribem al temps, s’alce el pes per a traure la pressió. I llest per a menjar i compartir.