FRESCA!, un festival d’arts escèniques a l’aire lliure, que compta amb companyies valencianes, estatals i internacionals de primer nivell, és el nou projecte de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport que en aquesta primera edició acollirà nou espectacles, dels quals sis es representaran a l’escenari principal FRESCA! i tres són activitats culturals familiars, per a les quals destinen un segon escenari paral·lel, FRESCORETA!. També és un festival en femení perquè la cultura ha d’entretindre, però també fer reflexionar i derrocar determinats murs i reivindicar el dret a ser unes fresques.

 ‘Mulïer’. Foto: Juanjo Cervetto
‘Mulïer’. Foto: Juanjo Cervetto

FRESCA! arranca el dimarts 17 d’agost amb el segell valencià de la companyia Maduixa que donarà el senyal d’eixida amb l’aclamat espectacle de dansa ‘Mulïer’, Premi MAX 2017 al millor espectacle de carrer i premiada amb quatre guardons dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes en 2018. ‘Mulïer’ és un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc dones. És una investigació sobre els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia o la força i les emocions.

Les dones són el nostre punt de partida. L’espectacle naix de la necessitat d’explorar la identitat femenina a través del joc corporal, posant l’accent en la imatge, la poètica visual i la narració per a arribar a la sensibilitat de l’espectador.

L’espectacle ‘Mulïer’ és un homenatge a totes les dones que durant segles i segles d’opressió han lluitat i continuen lluitant per a mantindre viu el seu jo salvatge, i que reclamen el seu dret de ballar i córrer lliurement per la nostra societat. És molt recomanable assistir.

El dimecres 18 d’agost, el festival inaugura el seu espai familiar FRESCORETA!. Serà de la mà de la companyia La Tal, que presenta el seu espectacle ‘Carilló’. Amb una espectacular proposta escènica, planteja el mecanisme d’un rellotge que sorprendrà xiquetes, xiquets i majors. Quan la música del carilló comença, la màgia ix de dins d’aquest rellotge gegant en què els personatges imiten els ninots que salen en els rellotges.

Una de les apostes internacionals del festival arribarà el diumenge 22 d’agost. La companyia de circ britànica Gandini Juggling, considerada una de les més importants del món en malabars, representarà ‘Smashed’, un espectacle amb 80 pomes, 9 malabaristes i 4 jocs de te inspirat en el ‘tanztheatre’ de Pina Baush. Va ser estrenat en el festival Watch this Space del National Theatre de Londres en 2010 i ha rebut, entre altres, el premi Herald Angel en el Festival d’Edimburg.

En la programació del festival, l’escenari principal, FRESCA! acollirà sis espectacles de teatre, dansa, flamenc i circ i que comptarà amb companyies de gran rellevància en l’escena nacional i internacional com Maduixa Teatre, La Veronal, Manuel Liñán, Gandini Juggling, Familie Flöz o Manolo Alcántara. Poden adquirir-se entrades des de 14 euros, i s’ofereixen descomptes de fins al 50% per a menors de 30 anys, majors de 65 anys, xiquets i aturats. Tota la informació està disponible en el web del festival www.festivalfresca.es i en xarxes socials.