Dimecres 10 de juliol arranca la XII edició del  Festival de Teatre Clàssic de L’Alcúdia-UA amb un acte inaugural a les 21.30 hores a càrrec de la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro. Aquesta edició es planteja com una “experiència completa i accessible”, amb un programa integrat per sis representacions teatrals, tres en l’apartat de teatre en l’ensenyament i tres més en teatre professional, que es complementen amb un ampli programa de visites temàtiques guiades al jaciment arqueològic de L’Alcúdia, opcionals i prèvies a les representacions, i amb dues novetats enguany, gràcies a la col·laboració amb Hidraqua: l’exposició “Al fil de l’aigua” i, per primera vegada, servei de suport per a persones amb dèficit auditiu com a part del programa INCLUA CULTURA, que les dues entitats han posat en marxa fa tres anys i que enguany inclou espectacles al paranimf. L’experiència inclou també servei de restauració a càrrec del restaurant Matola d’Elx.

El XII Festival de Teatre Clàssic de L’Alcúdia-UA compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx. ENTRADAS en instanticket. Lloc arqueològic de L’Alcúdia – Partida Atzavares, 03290, Elx (Alacant) https://web.ua.es/va/laalcudia/inici.html

Les representacions

La primera setmana té com a protagonista el teatre en l’ensenyament, apartat amb el qual s’inaugura el festival el pròxim 10 de juliol amb l’Aula de Teatre de la UA i la seua obra Lisístrata. Occupy Acrópolis; li seguirà El sueño de una noche de San Juan, de la mà de la Companyia de Teatre UMH, l’11 de juliol; i Amores griegos: Safo, Alcíbiades, Hiparquía, obra guanyadora del VII Certamen Escolar de Teatre Grecollatí de la UA representada pel grup de teatre de l’IES Pascual Carrión de Saix, el 12 de juliol. La companyia Bambolina Teatre obrirà la segona part del festival dedicada al teatre professional, el 17 de juliol, amb la seua proposta Èdip rei. La següent cita, el 18 de juliol, arribarà amb la representació de La aparición, de Menandro, representada per Verbo Producciones, i clausurarà aquesta edició El viento es salvaje, premi Max al millor espectacle revelació, a càrrec de Las Niñas de Cádiz. Totes les representacions tindran lloc a les 22 hores.

L’exposició Hidraqua “Al fil de l’aigua”

Els investigadors Alejandro Ramos, Carolina Domènech, Ana M. Ronda i Mercedes Tendero són els comissaris de l’exposició “Al fil de l’aigua”, que s’obri al públic dimecres 10 de juliol, en col·laboració amb Hidraqua, com a activitat complementària al festival que podrà veure’s en la Fundació Universitària L’Alcúdia d’Investigació Arqueològica. Aquest projecte naix per a valorar, difondre i protegir la cultura material relacionada amb el consum i l’ús de l’aigua en l’Antiguitat a partir d’objectes i construccions hidràuliques descoberts en el jaciment arqueològic de l’Alcúdia. “Al fil de l’aigua” pretén ser una proposta educativa i divulgativa sobre l’aprovisionament, consum i importància de l’aigua des de fa més de dos mil anys fins a l’actualitat. El recorregut presenta una selecció de materials arqueològics i documentals relacionats amb l’aigua acompanyada de panells que centren la mirada del visitant en els enginys, la distribució, l’ús, el consum i la tecnologia relacionada, sense oblidar la sacralitat de l’aigua al llarg dels mil·lennis.

Visites temàtiques

A més, per a completar l’experiència, les representacions es completen amb un programa de visites al jaciment, organitzades per l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH). Aquestes visites donaran a conèixer les últimes novetats de la investigació que allí s’està duent a terme, així com les restes arqueològiques més rellevants de la col·lecció museogràfica. Les visites temàtiques tindran lloc a les 20 hores, amb una duració de mitja hora, i podran participar-hi les persones que tinguen entrada per a les representacions al festival, amb reserva prèvia. Dijous 11 s’oferirà la visita “Coneix les termes orientals”, a càrrec de l’investigador Jaime Molina (projecte “Astero. Termes orientals”); divendres 12 “Materials per a conèixer Ilici”, amb Ana Ronda, arqueòloga responsable de l’Àrea de Catalogació de la Fundació L’Alcúdia; el dimecres 17 “Entre tresors. Peces clau en la història del sud-est peninsular”, realitzada per Mercedes Tendero, arqueòloga responsable de l’Àrea d’Excavació de la Fundació L’Alcúdia; el dijous 18, “Viure en Ilici. Fes un viatge en el temps des d’avui fins a les arrels iberes”, amb la investigadora Sonia Gutiérrez (projecte “Domus. Viure a Ilici”) i el divendres 19, “T’ensenyem les últimes novetats sobre la ciutat ibera”, amb l’investigador Albero Lorrio (projecte “Dames i herois”).

Programació

Teatre en l’ensenyament

Lisístrata. Occupy Acrópolis
Grup de teatre clàssic de l’Aula de Teatre de la UA. Dimecres, 10 de juliol – Inauguració del festival  21.30 h –  Representació 22 h – 5€ – castellà

El sueño de una noche de San Juan
Companyia de Teatre UHM (Elx). Dijous, 11 de juliol – 22 h – 5€ – castellà
Amores griegos: Safo, Alcíbiades, Hiparquía
Grup de teatre de l’IES Pascual Carrión (Saix). Divendres, 12 de juliol – 22 h – 5€ – castellà
Teatre professional

Èdip rei
Bambolina Teatre. Dimecres, 17 de juliol – 22 h – 15€ – valencià
La aparición
Verbo Producciones. Dijous, 18 de juliol – 22 h – 15€ – castellà
El viento es salvaje
Las Niñas de Cádiz
Divendres, 19 de juliol – clausura del festival 21.30 h – representació 22 h – 15€ – castellà