A causa de les circumstàncies excepcionals que vivim, PhotoAlicante 2021 incorpora una sèrie de novetats en la seua programació. A diferència d’edicions anteriors, el festival tindrà una duració major i se celebrarà del 4 de març al 20 de juny en diferents espais culturals de les ciutats d’Alacant, Sant Joan d’ Alacant i El Campello. En la seua huitena edició, el festival té per lema Espais Compartits. PhotoAlicante s’adapta i es reinventa per a romandre present i recuperar els espais de sociabilización com a llocs segurs on tornar a construir des del comú. Espais que permeten experimentar a través de les noves formes relacionals i que fomenten noves il·lusions en el camp cultural de la creació.

Març concentrarà l’obertura de la majoria de les exposicions. El festival comença amb “Another Lapònia” del Nou Talent Fnac de Fotografia 2019, Pedro Jareño, en Fnac Alacant (del 4 de març al 30 d’abril). La sèrie s’inspira a la comarca del Racó d’Ademuz i convida a pensar sobre la problemàtica de la despoblació. Per part seua, l’exposició “Cristina de Middel. La línia pròdiga’, comissariada per Rafael Doctor i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), estarà disponible a partir del 5 de març en el Centre Cultural Les Cigarreras (fins al 14 de maig). La primera setmana d’obertures conclou amb “Línia de flotació. Migració i Integració” de Rocío Villalonga, mostra que organitza PhotoAlicante juntament amb la Fundació Mainell, amb el suport del Consorci de Museus i de l’Ajuntament d’Alacant, que té com a punt de partida la reflexió entorn de la identitat dels migrants a través del Mediterrani, en La Llotja del Peix, del 6 de març al 4 d’abril.

Pedro Jarenyo. Expo Another Laponia
Pedro Jarenyo. Expo Another Laponia

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha destacat: “des del Consorci de Museus impulsem un any més el desenvolupament d’un festival que ens permet vertebrar el territori a través de la imatge fotogràfica, donant suport al treball de joves creadors al costat de grans noms de la fotografia a nivell estatal i internacional”. Pérez Pont ha elogiat l’esforç de PhotoAlicante “per tirar avant aquesta nova edició acostant la innovació i les múltiples pràctiques creatives que s’estan desenvolupant en l’àmbit de la fotografia contemporània”.

La col·laboració amb altres festivals que treballen amb la imatge és una constant en la trajectòria de PhotoAlicante. Aquesta edició, el festival organitza juntament amb el projecte NEGRE (Cigarreras Mitjana Art Project) la projecció de 8 curtmetratges de LAN, Festival audiovisual obrer de Bilbao, a la sala audiovisual del Centre Cultural Les Cigarreras, des del 5 de març.

PhotoAlicante consolida el seu vessant internacional amb l’exposició “Little Havana” de l’artista cubà Rainy Silvestre (de l’11 de març al 30 d’abril), fruit de la col·laboració amb el museu americà DORCAM (Doral Contemporany Art Museum). La sèrie recorre els carrers de la Xicoteta Havana, barri popular de la ciutat de Miami, que alberga a diferents generacions d’immigrants des de fa dècades.

Rainy Silvestre. Expo Little Havana
Rainy Silvestre. Expo Little Havana

En aqueix sentit, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Joaquín Manresa Balboa, ha assenyalat: “Un any més tenim PhotoAlicante, aquest gran projecte alacantí que va més enllà de les nostres fronteres, municipals o provincials, què té predicament a nivell nacional, fins i tot internacional. Com sempre i és habitual, alguns dels treballs presentats ens sorprendran. La fotografia té a veure amb allò que pocs poden veure però que està sempre present. Aquesta qualitat artística és la que representa PhotoAlicante. Els convide que vagen a les Cigarreras, al MACA o a la Llotja, on estaran aquests treballs fotogràfics tan interessants”.

A aquests espais, se suma la Casa del Mediterrani on l’artista visual i fotògrafa catalana Carma Casulá porta l’exposició “Tabarkinas”, el 12 de març. Una jornada que coincidirà amb la presentació del llibre de la mostra fotogràfica que recupera el periple de les colònies de la cultura tabarquina a través de 5 illes del Mediterrani entre les quals es troba la italiana San Pietro o l’alacantina Nova Tabarca.

Així mateix, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) reuneix la mostra de fotografies de la Sèrie Pensadors d’Ana Teresa Ortega, Premi Nacional de Fotografia 2020, amb el suport del Consorci de Museus, (disponible de març a maig) i la conferència “Gaudí. Impressions íntimes”, impartida per Aitor Ortiz en el marc de “La taula de l’arquitecte”, cicle de trobades sobre l’art i l’arquitectura (25 de març).

La programació inclou a més mostres col·lectives. Tal és el cas de l’exposició “5 fotògrafes en la Col·lecció Banc Sabadell” amb obres de les fotògrafes Hannah Collins, Cristina de Middel, Isabel Muñoz, Montserrat Soto i Mayte Vieta, a l’Auditori Banc Sabadell d’Alacant (del 16 d’abril al 16 de maig).

Altres exposicions col·lectives són “Perifèrica” comissariada per l’escola de fotografia Mistos i l’agència documental Vòrtex Photo (del 12 de març al 16 abril) i “Contracte de Permanència”, en la qual participen artistes de diferents disciplines com el col·lectiu La Bassa DIY, la ceramista Sandra Mar, l’artista plàstica Lydia Garvín o el col·lectiu Taleques K, disponible en el Centre 14 (del 12 de març al 15 d’abril).

La resta d’activitats previstes, entre les quals trobem la 4a edició del Congrés Internacional de Fotografia Contemporània BEPHOTO i el Projecte PARCEL·LA de mediació cultural, tots dos amb el suport del Consorci de Museus, podran consultar-se en la pàgina web oficial a mesura que avance la 8a edició del festival.

L’organització de PhotoAlicante 2021 és possible gràcies al suport d’institucions públiques com l’Ajuntament d’Alacant, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de Sant Joan d’ Alacant, la Casa de Cultura de l’Ajuntament del Campello i entitats privades com La Fundació Banc Sabadell.

“Un any més continuem apostant i donant suport a projectes com PhotoAlicante perquè la cultura continue i continue sent motor de creixement i factor indispensable en el desenvolupament de les persones, encara més si cap, amb els temps que ens està tocant viure” ha assenyalat Esther Donate, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan.

Xarxes Socials PhotoAlicante:

Facebook         Instagram       Twitter            YouTube          Vimeo