Les Aules de Teatre i Dansa de la Universitat d’Alacant presentaran els seus treballs anuals durant els mesos de maig i juny, com és habitual, en la programació cultural de la UA. Totes les estrenes tindran lloc al Paranimf a les 20 hores amb entrada amb invitació (Punt d’Informació Cultural i Informació Cultural del MUA). Les estrenes de l’Aula de Teatre van començar el dimecres 15 de maig, amb l’obra d’Esteve Soler Contra l’amor, dirigida per Xiomara Wander-Berghe; el 23 de maig serà el torn de La Tempesta de William Shakespeare, amb direcció d’Iván Jiménez; i el 4 de juny, l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA representarà Las Tesmoforias sota la direcció d’Elizabeth Sogorb. L’Aula de Dansa de la UA estrenarà l’espectacle Cementeri de Flors el 28 de maig, dirigida per Carlos Peñalver.

L’inici d’aquestes estrenesposarà sobre l’escenari l’obra Contra l’amor, del dramaturg català Esteve Soler, interpretada en valencià pel grup de teatre contemporani de l’Aula de Teatre de la UAContra l’amor ha sigut portada a escena per més de cinquanta directors de l’àmbit internacional i que ens fa reflexionar sobre la idea de l’amor. «Què és l’amor? Com ens relacionem sentimentalment?» L’amor trau el millor i el pitjor de nosaltres mateixos. A través de set obres burlesques aquesta proposta ens fa reflexionar sobre la deformació de l’amor en la nostra societat actual. La possessió, el sacrifici, l’anhel, l’amor romàntic entre altres formes doloroses d’estimar es presenta en forma d’humor negre en aquesta obra magistral de Soler. Deu alumnes que mai han pujat a un escenari encarnen aquests fantàstics personatges que travessen els límits de la fantasia i el temps. S’hi donen la mà realisme i surrealisme per a fer-nos veure d’una vegada com de nocius podem arribar a ser. Un hotel, un planeta llunyà, una sala de reunions, la terrassa d’un bar o els mateixos llimbs col·loquen la vida en situació extrema. Contra l’Amor d’Esteve Soler (1976) ha sigut traduïda a nou idiomes i representada per més de 50 directors en països com els Estats Units, Alemanya, Suècia, Grècia, Romania, Xile, França, Àustria entre d’altres. A més de ser guardonat amb el premi Serra d’Or al millor text teatral de l’any.

PRÒXIMES ESTRENES

Dijous 23 de maig – Paranimf, 20 hores

La Tempesta – Aula de Teatre de la UA

Què tal una reflexió sobre la neciesa? La proposta clàssica de l’Aula de Teatre de la UA per a aquest curs, La Tempesta de William Shakespeare, ens hi convida. A diferència d’altres obres del dramaturg anglès, en aquesta el mag Pròsper és un personatge que sap reconèixer els seus errors propis; algú per tant que ens permet pensar sobre la maldat que a vegades amaguen els nostres propòsits. L’elenc de l’Aula de Teatre, amb el director, Iván Jiménez, al capdavant, ens proposa la recreació d’un «conte» meravellós, ple de màgia. La Tempesta és l’última obra que va escriure William Shakespeare. En aquesta funció es mostra una nodrida amalgama d’emocions i sentiments humans. Els personatges, més de catorze, viuran un experiència màgica en una petita illa que els canviarà la vida per sempre. La proposta de l’Aula de Teatre Clàssic de la UA, transita entre la comèdia i el drama, la llum i la foscor. En aquest muntatge no hi ha bons ni dolents. És una radiografia de l’ànima dels personatges de Shakespeare, però amb un neó rosa. La subtilesa i la bogeria es donen la mà durant l’espectacle. Un altre aspecte que cal destacar és l’ajustament en el repartiment de personatges, que contextualitza els gèneres amb la finalitat de revertir la invisibilització de les dones al llarg de la història. Més dones amb pes en el repartiment d’aquesta funció.

Obra bilingüe en castellà i valencià.

Dimarts 28 de maig – Paranimf, 20 hores

Cementeri de flors – Aula de Dansa UA

L’Aula de Dansa de la UA presenta el nou espectacle Cementeri de Flors. Després de l’èxit del seu anterior muntatge, La última cena, també amb l’Aula de Dansa UA, el seu director Carlos Peñalver torna amb aquesta nova proposta que descriu com «un espai per a arribar cap a una realitat etèria, on el fet oníric s’apodera dels cossos que s’alliberen fins a marcir-se. Al final només queda el fet etern, l’ànima».

Dimarts 4 de juny – Paranimf, 20 hores

Las Tesmoforias – Aula de Teatre de la UPUA

L’Aula de Teatre de la UPUA estrena el 4 de juny la seua versió actualitzada de Las Tesmoforias, una comèdia grega d’ Aristòfanes representada durant les festes Dionisias l’any 411 a. de C. Parodiant algunes de les obres d’Eurípides, l’obra se centra en el poder que arriben a tenir les dones quan s’uneixen per una causa comuna. Enguany, l’elenc de l’Aula de Teatre de la UPUA està format per dotze actrius i quatre actors, i Elisabeth Sogorb, la directora, ha partit del treball coral com la base del procés de creació.

SINOPSI: Les dones es reuneixen, com cada any, en el pont de les Tesmofòries per a fer la seua assemblea anual. En aquesta ocasió el tema principal que cal tractar és la manera de venjar-se d’Eurípides, que encegant als homes amb la seua influència, vilipendia les dones i els fa perdre els privilegis que tenen. Eurípides, que està al corrent de tot, prepara un pla per a eixir-se’n airós; una «dona» desconeguda, fidel defensora de l’autor, apareix en la festa disposada a justificar-lo a qualsevol preu.