La major recreació històrica celebrada al Castell de Santa Bàrbara es durà a terme entre el 3 i el 5 de desembre amb un recorregut per les diferents èpoques que ha viscut la fortalesa des del segle XIII fins al XIX. Aquest “pont temàtic” dividirà el Castell en tres grans àrees històriques i comptarà amb ambientació especial, campaments, combats i detonacions, així com xarrades explicatives de cada període impartides per historiadors.
La recreació es realitzarà els pròxims 3, 4 i 5 de desembre (dissabte, diumenge i dilluns) de manera gratuïta. Les citades tres grans àrees en les quals es dividirà el Castell són: l’època musulmana i la reconquesta per part d’Alfons X (segle XIII), així com la presa posterior per part de Jaume II; la remodelació de la fortalesa empresa per Felip II i els atacs barbarescos (segles XVI i XVII); i la Guerra de Successió Espanyola i Guerra de la Independència (segles XVIII i XIX).
L’activitat dissenyada per Esatur, adjudicatària de la dinamització turística del Castell, es realitzarà coincidint amb l’aniversari de la reconquesta de la fortalesa el 4 de desembre de 1248, dia per què va rebre el nom de Santa Bàrbara.
La vicealcaldessa i responsable del Patronat de Turisme Alacant City&Beach, Mari Carmen Sánchez, ha animat a alacantins i visitants a participar d’aquesta activitat “que els traslladarà als  moments més importants de la història del Castell amb una cuidada ambientació i amb la possibilitat d’aprendre de la mà d’historiadors sobre cada etapa històrica i les curiositats de la vida en la fortalesa”.
Aquests dies estan preparats perquè residents i turistes de qualsevol edat puguen gaudir d’una experiència única al mateix temps que coneixen més a fons la història d’Alacant i com es va viure en cada etapa en la fortalesa. Cada campament estarà ambientat amb els uniformes, les botigues i les armes de l’època. En el campament del segle XIII també seran presents els cavalls, mentre que en la zona reservada per als segles XVIII i XIX es podrà gaudir dels canvis de guàrdia a les portes principals i de trets de fuselleria i canons.
Experiències gastronòmiques
En paral·lel continuen les experiències gastronòmiques km0 que continuaran realitzant-se aquests dies. Totes les experiències es poden reservar a través de la pàgina web castillodesantabarbara.com.
Les degustacions de vins D.O. d’Alacant es realitzen els dissabtes i diumenges a les 13 hores, les degustacions de xocolates i torrons tenen lloc també els dissabtes i diumenges a les 11 hores i, a les 12 hores, els tastos de cerveses artesanes.