Immersos en l’actual escalada de notícies falses i faules informatives llançades per tota mena d’organismes i institucions, fins i tot per aquells que haurien de ser exemple de veracitat, les fakes news, són el tema de la segona sessió del Cicle Divulgar-te, que se celebra aquest dijous 28 de novembre en la Seu ciutat d’Alacant i torna a posar cara a cara a un artista amb un científic.

En “Comunicació, fakes i art” comparteixen taula el catedràtic de Semiòtica de la Comunicació de masses de la Universitat d’Alacant, Raúl Rodríguez Ferrándiz, i l’artista Pablo Bellot, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández. Raúl mostrarà la ciència que hi ha darrere de la desinformació, mentre Pablo anirà desglossant els seus “Actes de comunicació”, treball de recerca artística i desenvolupament plàstic concebut durant dotze anys, estretament vinculat al tema de la sessió.

Raúl Rodríguez ha rebut nombrosos premis per investigar sobre faules, desinformació i fakes, com és el Premi València d’Assaig en 2023 per Desinformació i poder. Pablo Bellot ha sigut premiat en múltiples ocasions, com en el XXI Concurs “Trobades d’Art Contemporani”, any 2021, organitzat per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, o la Beca Creació Artística 2007 MUSAC.

El cicle té com a objectiu divulgar ciència, donar a conéixer investigació i formar en educació artística al públic, mentre es descobreix el nexe entre totes dues disciplines. Coordinat per Marina Limiñana Gregori, continuarà el 30 de gener de 2025 amb el fotògraf Valent Verd i Larissa Timofeeva, investigadora en el Grup investigació sobre Ironia i Humor en Español (GRIALE) de la UA. Al febrer “Poesia i Art” portarà a Chema Madoz, artista i Premi Nacional de Fotografia Any 2000, que compartirà taula amb la poeta i traductora, Premi de la Crítica 2019 en la categoria de poesia i Premi de Poesia Generació del 27 (2023), Raquel Lanseros. Finalitzarà el 27 de març amb Xurxo Mariño, divulgador en el programa d’RTVE Òrbita Laika i recent Premi Prismes (XXXVII edició) al Millor llibre editat. Al costat de l’investigador del Grup d’investigació Neurociència i control motor (NEUROcom) de la Universitat de La Corunya, estarà l’artista visual i llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Sevilla, Gil Gijón en “Memòria i Art. Memoritzar-te”.

La sessió del 28 de novembre comença a les 19.00 hores en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la UA situada en l’avinguda Ramón y Cajal 4 de la ciutat. L’activitat es podrà seguir a través de l’enllaç: https://si.ua.es/es/videostreaming/sede.html

Per Divulgar-te han passat des de l’any 2016 díhuit artistes i altres díhuit científics conformant originals binomis entre l’Art i la Ciència. Alguns d’aquests han sigut María Blasco i Luisa Pastor, Susana Guerrero i Alicia Ferrández, Aurelio Ayela i Santos Rojo, Olga Diego i Jorge Olcina, Joan Castejón i Fernando Rodes, Segon Ríos Ruiz i Miriam Martínez Guirao , María Dolores Mul·là i Alfonso Ramos. amb Jaime Ramis Soriano i Carlos Izquierdo, José Fernando Vera Rebollo i María Moldes. Un Cicle que va frenar la seua marxa amb l’arribada de la pandèmia de COVID-19.