La Seu Ciutat d’Alacant, a través de l’Aula Ciutat, organitza una xarrada commemorativa amb motiu del bicentenari del naixement de Carlos Marx, titulada “La revolución práctica del teórico Marx”, dijous que ve, 22 de novembre, a les 20 hores, en les instal·lacions de la seu de Ramón y Cajal, 4. El catedràtic de Filosofia de la Universitat de Granada, José Antonio Pérez Tapias, també reconegut polític de llarga trajectòria, impartirà aquesta xarrada en la qual passarà revista a la vida i obra de Karl Marx, una figura essencial per a entendre la història, la cultura i la política dels últims cent cinquanta anys, i aprofundirà en la vigència del seu pensament en el món contemporani.

José Antonio Pérez Tapias va nàixer a Sevilla el 1955. Actualment és degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Granada. Encara que va nàixer a Sevilla, ha passat la major part de la seua vida a la ciutat de Granada, on resideix actualment. Va obtenir la llicenciatura en Ciències Eclesiàstiques (Teologia) el 1978, la llicenciatura en Filosofia i Lletres el 1981, i es va doctorar en Filosofia, tots aquests estudis a la Universitat de Granada. La docència de Pérez Tapias ha estat dedicada fonamentalment a les matèries d’antropologia filosòfica, filosofia de la història i filosofia de la cultura. Des d’aquests camps, la seua investigació s’ha centrat en la crisi del pensament utòpic en la postmodernitat, en temes relacionats amb la problemàtica educativa contemporània, en qüestions relatives al diàleg intercultural i a noves formes de ciutadania en l’actual context de globalització i en temàtiques socials i econòmiques des de la filosofia política.

En el vessant polític, Pérez Tapias va ser militant del PSOE des de 1993 i també afiliat a la (UGT). Va exercir el càrrec de delegat de Cultura de la Junta d’Andalusia del 2004 al 2006, per a després formar part del Congrés dels Diputats. A més de ser membre de diverses comissions del Congrés dels Diputats (Constitucional, Cooperació al Desenvolupament, Defensa i Cultura), va ser membre de la delegació espanyola a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (2007-2011). El 2014 va anunciar la seua participació com a candidat en el congrés extraordinari del PSOE, en el qual va ser triat membre del Comitè Federal. El 22 de novembre de 2014 va presentar la dimissió com a portaveu i cap visible d’Esquerra Socialista. En el seu llibre de 2017, La insoportable contradicción de una democràcia cínica, deixa un panorama desolador per a l’europeisme i la socialdemocràcia. El projecte polític la Unió Europea estaria mort i l’única cosa que el manté és l’euro. El gener de 2018 va anunciar la baixa del PSOE i el març d’aquest mateix any va registrar la seua pròpia plataforma política, juntament amb altres veterans militants socialistes: Socialisme i República.