Elda i Almansa acolliran entre el 8 i el 10 de febrer de 2019 el congrés ‘1244-2019. Origen de l’Estat dels Manuel’, que commemora el 775 aniversari del Tractat d’Almirra, el qual va establir les fronteres entre els regnes de València i Murcia.

El congrés inclourà ponències dels més diversos experts que analitzaran, entre altres qüestions, el període islàmic, l’ocupació cristiana, el Tractat de Almizra i la formació de la frontera; o la formació del senyoriu de Don Manuel.

En els actes commemoratius treballen conjuntament nombroses institucions, com les universitats de Múrcia, Alacant, i Castella-La Manxa; l’Acadèmia Alfonso X El Sabio, de Múrcia, l’Institut Juan Gil Albert, d’Alacant, i l’Institut d’Estudis Albacetenses. L’àmbit geogràfic de participació en la commemoració històrica abasta els municipis de Jumella i Iecla, de la Regió de Múrcia; Almansa i Caudete, de Castella-la Manxa; i Asp, El Camp de Mirra, Elda, Monóver, Montfort, Novelda, Petrer, Salines, Sax i Villena, de la província d’Alacant.

Entre els diferents projectes en els quals estan treballant per a commemorar aquesta efemèride, cal destacar l’edició d’un vídeo-documental sobre el disseny de la frontera entre els regnes de València i Murcia; i una exposició itinerant, que el seu objectiu fonamental és visualitzar la unió històrica de totes les poblacions del territori de l’Estat dels Manuel a fi de recuperar la seua integració més enllà de les fronteres establides per les vicissituds històriques.