El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de l’Escola d’Organització Industrial (EOI) i la seua àrea de promoció de l’artesania, Fundesarte, ha convocat la XII edició dels Premis Nacionals d’Artesania, amb la finalitat de donar reconeixement institucional a les actuacions més destacades en el camp de l’artesania contemporània.

Amb aquesta convocatòria, el Ministeri busca impulsar el desenvolupament i la competitivitat de les petites i mitjanes empreses artesanes i incentivar en elles la innovació, el disseny i la seua capacitat d’adaptació al mercat. El termini per a presentar les candidatures acaba el pròxim 7 d’agost i pot realitzar-se a través de la web dels Premis: premiosnacionalesdeartesania.com

Els Premis Nacionals d’Artesania busquen prestigiar un sector que a Espanya representa el 2,4% del PIB industrial, presentant-ho en un entorn de qualitat i excel·lència. Amb ells s’atorga reconeixement a aquelles empreses artesanes que, conservant la seua essència d’ofici tradicional, destaquen per la seua creativitat, responsabilitat social i mediambiental, adaptació al mercat i capacitat d’innovació. Igualment, es premia a institucions i empreses que hagen contribuït de manera significativa a impulsar el treball artesà.

El màxim guardó és el Premi Nacional d’Artesania al conjunt d’una obra consolidada. En l’última edició, aquest guardó va recaure en el luthier granadí Daniel Gil de Avalle, per la seua reconeguda trajectòria en una professió artesanal ancestral sense introduir la producció en cadena, anteposant i preservant la qualitat i valor únic del producte.

Les altres categories són el Premi Producte, per a aquells productes o col·leccions realitzats i comercialitzats en els dos anys anteriors a la convocatòria; Premi a l’Emprenedoria, que reconeix a l’emprenedor o empresa emprenedora que haja destacat per la introducció de nous conceptes en el sector, així com la seua capacitat d’aportar solucions noves; i finalment, el Premi Promociona en els seus dos vessants, per a entitats públiques i per a entitats privades, per a institucions que contribuïsquen de forma significativa a la promoció i posada en valor de l’artesania.

En l’onzena edició es van registrar 80 candidatures vàlides de pràcticament totes les comunitats autònomes. La diversitat de propostes presentades és un reflex de la gran riquesa de l’esfera artesana a Espanya: terrisseria i ceràmica, fabricació d’instruments musicals, fibres vegetals, pell i cuir, tèxtil, fusta o forja i metall, entre altres subsectors.

El sector artesà a Espanya

El sector artesà espanyol representa entorn del 2,4% del PIB industrial i un 0,4% del PIB total i compta amb unes 38.577 empreses, d’acord a les últimes dades disponibles, recollits en l’estudi de 2015 ‘Situació de l’artesania a Espanya. Informe de competitivitat i principals variables econòmiques’. L’informe, dirigit pel Govern d’Espanya a través de EOI i Fundesarte, indica que el PIB del sector artesà espanyol ascendia en aqueix moment a més de 4.000 milions d’euros.

L’impacte de la crisi econòmica s’ha deixat notar en el sector en una reducció del nombre d’empreses i d’ús d’un 35% des de 2010. La contrapartida positiva és que aquest procés ha anat acompanyat d’un increment de la productivitat mitjana i de la competitivitat, gràcies a l’aposta per la innovació, la incorporació de les TIC, la cooperació intra i intersectorial i una major orientació cap a la comercialització del producte.

Aquests avanços s’han vist acompanyats d’una certa renovació motivada per l’entrada de nous perfils professionals, que previsiblement dinamitzaran de forma important l’activitat artesana en els pròxims anys. Tot això situa a l’artesania nacional en una sòlida posició per a afrontar un nou període marcat per una millor situació econòmica i per les noves tendències emergents en el consum.

Sobre Fundesarte

Fundesarte és, des de 1981, l’organització de referència en la promoció i el desenvolupament de les empreses artesanes espanyoles. La seua labor se centra en potenciar, posar en valor i comunicar la qualitat del producte artesà i la sostenibilitat dels seus processos d’elaboració, a través d’activitats de promoció, entre les quals destaquen els Premis Nacionals d’Artesania, projectes expositius i els Dies Europeus de l’Artesania. Fundesarte forma part de EOI Escola d’Organització Industrial.

 

www.fundesarte.org // @Fundesarte // www.facebook.com/fundesarte