“Un retrat”, l’exposició del fotògraf xilé Luis Poirot, que va vindre des de Xile convidat per l’organització gràcies al patrocini de la Fundació Xile Espanya, va obrir la vesprada del passat divendres el certamen Ojos  Rojos, en una convocatòria a la qual van assistir l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, el regidor de Cultura de Xàbia, Quico Moragues i una gran afluència de públic malgrat la pluja.

L’alcalde Chulvi va destacar la importància que té el festival, ja consolidat tant a la ciutat que ell representa com en la resta de la comarca, la gran varietat fotogràfica que, gràcies a l’organització, és possible veure en les diferents sales tant públiques com privades de Xàbia i va agrair l’esforç que va fer el fotògraf xilé Luis Poirot, de 81 anys d’edat, en vindre al festival i presentar la seua exposició, que pot veure’s en el Museu Soler Blasco fins al pròxim 24 d’abril.

“Racons geomètrics”, del fotògraf xilé Francisco Ubilla, també present en la inauguració, ens presenta un treball de fotografia de carrer que busca la neciesa en escenaris urbans i mostrar aqueixa desapercebuda interacció que tenim amb el nostre entorn (Sala Cactus Club&Shop, fins al 24 d’abril).

El recorregut va continuar cap a Ca Lambert, on Pako Pebre, exposa “Sizigia”, una sèrie fotogràfica en resposta a tres absències que hi ha en la seua vida que és un descens a les tenebres: fotografies en blanc i negre, ombrívoles i contundents. Malgrat aqueixa foscor, Pako Pebre aconsegueix plasmar un cant a la vida, sentiments purs. Aquesta mostra es podrà veure fins al 24 d’abril.

“Alta Cuina”, de Joan Estrader, va revolucionar als xicotets i no tan xicotets amb els jeroglífics fotogràfics. L’autor, també present en l’acte, ens porta, a través del joc i l’endevinalla, a donar brincos d’alegria en encertar en la diana enmig del seu caos. El treball de Estrader, que va ser un dels dos treballs seleccionats l’any passat en el Visionat Portfolios per a exposar en aquesta nova edició, està exposat en el museu Ca Lambert fins al 24 d’abril.

Les exposicions de Bego Antón “Everybody chachachá” i de la xilena Paloma Villaloos “Surar i desaparéixer” van ser les encarregades de tancar el divendres de circuit expositiu.

Segona jornada d’exposicions

“Welcome to Espaiñ”, de Jordi Bernadó, va ser l’encarregada d’obrir el matí del dissabte. La sèrie oscil·la entre l’humorístic i l’irònic i el missatge que posa en circulació sobre el món globalitzat. Fins al 24 d’abril.

La sèrie de la fotògrafa xilena Fernanda Larraín, que ens porta una antiga tècnica, el col·lodió humit, ens endinsa en la naturalesa, amb imatges en blanc i negre carregades d’intensitat i llum. El fotògraf Luis Poirot va ser l’encarregat de parlar en nom de la fotògrafa, que no va poder vindre des de Xile i que agraïa a l’organització haver-la convidat a participar en aquesta edició.

Isabel Bilbao, directora de la galeria on exposa Larraín, es va mostrar molt emocionada per tindre el treball de l’autora amb una sèrie fotogràfica tan delicada i única com és “Jardí negre”.

Aquesta jornada de dissabte va comptar amb l’assistència del ministre conseller de la República de Xile a Espanya, Rolando Ortega Klose, que va visitar les exposicions obertes a Dénia i Xàbia. El ministre conseller va dedicar unes paraules a les fotògrafes i fotògrafs xilens que participen enguany en el festival, així com a l’organització i els representants de les institucions allí presents que li van acompanyar en les seues visites.

A la vesprada, a Dénia el ministre conseller Ortega va assistir a l’acte d’inauguració i presentació de les exposicions en el Centre d’Art l’Estació i al carrer Marqués de Camp. Van assistir també les fotògrafes que exposen en Marqués de Camp, Magdalena Correa i Lucía Herrero, al costat de l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, el regidor de Cultura de Jesús Pobre, Josep Fornés, regidors de la Corporació dianense i membres de l’a organització.

Paral·lelament, Mike Steel, membre d’Ojos Rojos, presentava a Xàbia les xarrades dels fotògrafs Pako Pebre, Luis Poirot i Francisco Ubilla en la sala d’actes del Museu Soler Blasco, amb l’aforament complet.

Xarrades i tallers

El pròxim cap de setmana arribarà carregat novament d’actes i activitats. El divendres 1 d’abril, el festival inaugurarà l’exposició de Teo Barba en Els Magazinos.

Prèviament, a les 18 hores, hi haurà una xarrada de l’autor a la Casa de Cultura de Dénia, on el dissabte 2, impartirà un taller sobre el procés creatiu, de 10 a 14 hores i de 17 a hores.

El diumenge 3 d’abril, a les 12 hores, tindrem a Eduardo D’Acosta oferint la xarra “Avantguarda, feminisme i perifèria en la fotografia actual”, a la Casa de la Paraula de Baleària Port.

Podeu consultar la programació completa del festival en la pàgina https://festivalojosrojos.com/edicion-2022/