La Diputació d’Alacant, a través de l’àrea de Cultura, incrementarà al voltant d’un 70% el pressupost per al desenvolupament d’activitats en l’Institut Alacantí Juan Gil-Albert. Així ho ha anunciat la vicepresidenta primera i titular de Cultura, Julia Parra, que ha explicat que “des de l’equip de govern volem així materialitzar el compromís elevat en l’últim ple amb una aposta ferma, dotada amb 250.000 euros addicionals, que permetrà augmentar considerablement la programació per a l’any 2021”. Aquest pressupost serà amb càrrec a romanents.

Aquest anunci s’ha realitzat després de la trobada mantinguda amb el portaveu de Compromís, Gerard Fullana, que va presentar la setmana passada una moció relativa a l’institut alacantí. La diputada ha iniciat també converses amb el portaveu del grup socialista, Toni Francés. A proposta de la titular de Cultura, s’ha traslladat a tots dos que un dels primers canvis que es realitzarà és la posada en marxa d’una subdirecció de Foment de la Llengua i Cultura Popular Valenciana, una iniciativa inèdita amb la qual es pretén obrir noves vies d’investigació i difusió en aquesta àrea.

“Comencem així a donar-li forma a un acord institucional que naix amb la intenció de consensuar propostes constructives que li donen un nou impuls al Gil-Albert, conjuminant esforços en la mateixa direcció amb la idea comuna de modernitzar el projecte per a l’institut”, ha explicat Julia Parra.

Per part seua, Gerard Fullana, ha manifestat que “continuem propiciant pactes útils per a Alacant” i ha assegurat que “aquest és el major increment en inversió cultural en l’Institut Gil-Albert en molts anys i, a més, incorporem la normalització lingüística del valencià com a eix d’acció”.

També Toni Francés ha remarcat que “el Gil-Albert ha de ser un institut de referència de la cultura de la província d’alacantina i hem de reforçar el seu paper, això requereix dotar-ho de més pressupost i apostar pel valencià des de la nova direcció que es crea amb el consens de totes les formacions polítiques com a aposta de futur i consolidació del projecte de l’institut”.