Davant el confinament i la retallada de drets, molts fotògrafs alacantins han respost a la crida de PhotoEspaña, han tirat mà de les seues càmeres i objectius i han aguditzat l’enginy enfocant cap als seus éssers més pròxims, cap al carrer, cap als núvols. Tots aquests artistes han aconseguit uns resultats notables, continguts en la selecció de mig centenar de fotos que donen valor a escenes pròximes, a la calor humana, a l’emoció de la vida», segons ha declarat el regidor de Cultura, Antonio Manresa.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant ha recorregut alguns dels espais de la ciutat que pengen les 50 fotografies triades per PhotoEspaña d’entre les 219 captades per 36 fotògrafs alacantins dins del projecte «Des del meu balcó».

Quatre rutes

Les quatre rutes dins del nucli urbà que pengen imatges d’aquest festival i que poden ser seguides pels interessats són:

  1. Carrer Cervantes, 3, antic Hotel Pal·las, Agència Local Desenvolupament (C/ Jorge Juan, 21), museu MACA, Santamaca (C/ la Vilavella, 1) i plaça de Verge del Remei, 4.
  2. Plaza de Gabriel Miró.
  3. Complex expositiu Llotja del Peix.
  4. Centre Cultural Cigarreras

Amb aquesta instal·lació d’instantànies, de 160 x 140 centímetres, a l’aire lliure, Alacant s’alinea amb altres 50 ciutats espanyoles que prenen part en aquesta experiència, en la qual els fotògrafs han deixat rastre d’algunes de les condicions especials de vida que els ciutadans han seguit durant les setmanes més crues de de la pandèmia.

Imatges amb calor humana

«La mostra dóna visibilitat al treball de nombrosos fotògrafs alacantins, uns anònims, altres populars en els seus clubs de fotografia i altres ja de renom. Al llarg de les quatre rutes preparades veiem una sèrie d’instantànies que, a presar del distanciament social impost, donen valor a escenes pròximes, a la calor humana i a l’emoció de la vida», ha assenyalat Manresa.

En l’exposició es distingeixen fotos d’interior, composicions preparades, racons, comportament humà, les mascotes, núvols i paisatges enyorats des de darrere del cristall, patis buits, les línies dels estenedors, mirades de xiquets, persones pensatives en balcons, roba en els terrats, capvespres, etc.

Amb el projecte «Des del meu balcó», PhotoEspaña pretenia fer una anomenada als fotògrafs perquè captaren totes aqueixes imatges que des de les finestres i balcons de tot el país qualsevol ciutadà podia veure. La temàtica era lliure i estava oberta a tots els públics. Cada fotògraf podia remetre amb quantes fotos volguera. La via per a participar va ser Istagram (cada participant havia de seguir al compte de PhotoEspaña en Instagram i pujar les seues fotos amb les etiquetes #PHEdesdemibalcón i #PHE20).

Fotògrafs

Entre els fotògrafs alacantins als quals PhotoEspaña ha seleccionat figuren Carlos Balsalobre, Susana Mestre, José Carlos Bernabéu, Concha Beneito, Bufó Vidal, José Manuel Chao, Pilar Cortés, Omar Marín, Álvaro Daza, Laura Martín, Mercedes Carbonell, José Julián, Luisa Sánchez, David Martínez, Yuliani Bell, Javier Gomis, Pedro Escudero, Adrián Coscustell i Marina Box, entre altres.

«Des de la Regidoria de Cultura hem treballat en la visibilització de tot aquest treball i estem especialment satisfets de l’enginy dels nostres creadors. Crec que l’exposició constitueix un elogi a la vida, per damunt de la crisi i la preocupació pel coronavirus», segons ha reconegut Manresa.

Les imatges, estampades en lones, unes en blanc i negre i altres en color, estaran penjades en les façanes ressenyades fins al 31 d’agost.

Pl. Virgen del  Remedio

Pl. Virgen del Remedio