El regidor de Cultura d’Alacant, Antonio Manresa, ha avançat que Alacant acollirà a la tardor una exposició amb varietat de peces artístiques de la col·lecció que la ciutadania va donar a l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme.

Manresa ha explicat que «es tracta d’una retrospectiva sobre la solidaritat ciutadana i la conscienciació enfront de la barbàrie, que la societat mai ha d’oblidar en un país que ha sigut fortament assotat pel terrorisme i que també va patir Alacant i els alacantins».

L’agrupació de víctimes i familiars va rebre nombroses creacions artístiques després dels atacs terroristes amb bombes que van causar 193 morts i danys en quatre trens de rodalia l’11 de març de 2004, a Madrid.

El president de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, Eulogio Paz, pare d’un dels joves morts en els atemptats, ha visitat Alacant i ha recorregut alguns espais amb personal de Cultura per a estructurar l’exposició i veure la millor manera d’exhibir les peces.

“En un primer moment es va pensar en la sala Sèneca, però posteriorment es vió que la sala Tabarca del complex expositiu de la Llotja del Peix seria l’espai idoni per a muntar-la”, ha aclarit el regidor Antonio Manresa.

A més de les parets per a penjar pintures i fotos, la panoràmica utilitzarà, probablement, algunes vitrines per a donar a conéixer molts dels distintius i objectes rebuts com a guardons per l’Associació 11-M.

Eulogio Paz ha explicat que «l’exposició que es muntarà a Alacant forma part de les activitats que desplega l’associació per a fer patent la solidaritat de la ciutadania cap a les víctimes». Amb aquest esdeveniment, es vol també conscienciar sobre la unitat enfront del terrorisme, així com donar compte del dolor dels afectats i dels seus esforços per a readaptar-se de nou a la vida.

El president ha afegit que «l’exposició es concep també com un espai per a la reflexió, per damunt de tendències polítiques».

Cinc apartats

Els continguts de l’exposició, mancant els últims detalls, estan determinats. El regidor Antonio Manresa avança que comptarà amb pintures, escultures, gravats, tapissos de patchwork, fotos i música.

Es denominarà “Traços i puntades per al record” i repetirà els esquemes de l’última mostra que l’Associació 11-M va desplegar a la ciutat de Brunete, Madrid, segons els plans d’Eulogio Paz. L’esdeveniment estarà en cartell entorn d’un mes, de mitjan octubre a mitjan novembre.

La mostra s’estructurarà en cinc apartats: Els primers moments. Amb obres que evocaran les sensacions dels primers dies després de l’atac.

Emocions. Després de les inicials mostres de solidaritat, les víctimes i les seues famílies començaven a recórrer un camí complex, amb emocions com la ràbia, tristesa, sentiment de culpa o impotència. Les obres d’aquest apartat faran al·lusió a aquestes emocions.

Suport i superació. El procés de suport rebut pels afectats es concreta, en part, en les nombroses obres d’art aportades per associacions de creadors, de pintors, músics, poetes, fotògrafs, etc. Aqueixa variada donació conforma el germen de la col·lecció d’art de l’associació. Per a superar la seua situació, bona part dels afectats també es van endinsar en processos creatius en el món de les lletres, del disseny, la pintura.

11-M ara. Els atemptats es van produir fa 17 anys i, part d’aqueix temps, l’associació l’ha canalitzat cap a les ajudes mèdiques, psicològiques, socials, jurídiques. L’agrupació ha organitzat també jornades de convivència, concerts, accions de solidaritat.

I finalment, la música del 11-M. Nombrosos músics van expressar el seu suport a les víctimes amb composicions i concerts, dels quals van eixir desenes de cançons centrades en la temàtica dels atemptats i les persones colpejades per ells.

Conferència: «11-M, la venjança d’Al-Qaeda»

El president de l’Associació 11-M ha afegit que l’exposició es complementarà amb una conferència de Fernando Reinares, “màxim expert espanyol i referent acadèmic mundial en terrorisme global, xarrada relacionada amb el seu recent llibre «11-M, La venjança d’Al-Qaeda».

L’Associació 11-M Afectats del Terrorisme compta amb ajuda del Ministeri de l’Interior. Per a dotar convenientment a l’exposició d’Alacant, aquesta agrupació tindrà també suports de la Generalitat Valenciana, de l’Ajuntament de la ciutat i de la Regidoria de Cultura, que lidera Antonio Manresa.