La Junta de Govern del dimarts 17 d’agost aprovarà l’adscripció a la regidoria de Cultura, que dirigeix Antonio Manresa, de la Finca Benisaudet -antiga residència d’estiu de l’escriptor Gabriel Miró-. Actualment està adscrita a Patrimoni. En la primera planta, segons la proposta d’acord, s’instal·larà una ludoteca i les altres dues altures de l’immoble es destinaran a associacions veïnals i entitats festeres.

Antonio Manresa ha assenyalat que “serà una ludoteca d’Alacant i per a Alacant, amb jocs per als més xicotets relatius a la ciutat, els seus costums, les seues tradicions o activitats relacionades amb persones de rellevància en les diferents festes”. Un dels objectius que es traça l’edil amb aquesta iniciativa “és la descentralització cultural del centre. Aquest és un projecte en el qual la regidoria porta temps treballant, ara es tracta de dotar-ho de contingut perquè es convertisca en un nou referent cultural”. La ludoteca ocuparà la planta baixa de l’immoble, mentre que les dos superiors estaran destinades a associacions veïnals i entitats festeres.

La Finca Benisaudet, localitzada en una parcel·la municipal de 13.086 metres quadrats, es troba actualment en fase de rehabilitació amb un pressupost de 602.580,06 euros. Està situada en el barri de Los Angeles. Ocupa una superfície de 400 m². El total de les seues tres plantes és de 620 m² construïts. A aquests se li sumen 200 metres més entres els seus dos porxos. Està situada entre els carrers de Daya Nueva, Vicente Aleixandre, Pedro Poveda i Agustín Jiménez.

L’edifici original és una planta quadrada amb un corredor central. Al voltant d’aquest es localitzen dues àrees d’estada. En l’exterior s’aprecia un porxo perimetral que abasta tres de les façanes.

La rehabilitació de l’edifici

Les tasques de rehabilitació de l’immoble suposen dotar a les tres plantes amb escales i ascensor, conservant la distribució original. També s’ha hagut d’executar una nova escala principal, la demolició de barandats, l’eliminació dels tapiats existents, la substitució del sòl i de la fusteria de fusta, i la comprovació de l’estat dels forjats i la coberta. Els elements de la terrassa que es trobaven en mal estat també han sigut reparats amb aquests treballs.

Finalment, s’ha redissenyat el conjunt de la parcel·la i l’entorn exterior de la Finca Benisaudet, quant a recorreguts, accessibilitat i vegetació. S’ha esbrossat, netejat i anivellat el terreny de la parcel·la.