El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà,  la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro i el rector de la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruiz Martínez, s’han reunit per a acordar convenis de col·laboració entre la Generalitat i aquestes universitats. Aquesta línia d’actuació conjunta té per objectiu que Cultura de la Generalitat done suport econòmic per al desenvolupament d’activitats i programació cultural tant de la UA com de la UMH. 

A la reunió també han assistit la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA, Catalina Iliescu; i la vicerectora de Cultura de la UMH, Tatiana Sentamans.  

Segons el conseller Vicent Marzà: “És la primera vegada que impulsem una col·laboració d’aquestes característiques perquè la UA i la UMH, com a potents institucions de difusió cultural, disposen de més recursos i acompanyament per part de la Generalitat per a planificar la seua oferta cultural al llarg de les comarques d’Alacant. Pensem que és un nou eix d’actuació per a acompanyar la cultura en grans ciutats com Alacant i Elx, així com a les respectives seus i campus que tenen establits en diferents comarques. És molt important estendre de forma territorialitzada la programació cultural universitària i pense sincerament que aquesta unió d’esforços institucionals serà molt positiva per al sector cultural i per a la ciutadania”. 

La rectora de la UA, Amparo Navarro, ha alabat la iniciativa conjunta perquè “a més de contribuir a enfortir i donar resposta a les necessitats culturals del nostre entorn, permetrà reforçar l’aposta que des de la Universitat d’Alacant mantenim per la formació integral del nostre estudiantat”, una qüestió que la rectora considera “essencial”. Navarro ha insistit, a més, en les tres funcions clau de les universitats: “la docència, la investigació i la transferència, i l’extensió universitària amb la qual connectem amb la realitat social i la ciutadania”. “Les universitats hem de transcendir els nostres campus, i aquesta iniciativa entronca perfectament en la nostra aposta per les seus universitàries com a llocs d’extensió cultural”, ha explicat.

Per la seua banda, el rector de la UMH, Juan José Ruiz Martínez ha comentat que “continuarem desenvolupant projectes de cultura pública universitària, introduint noves pràctiques i perspectives, i reforçant el nostre CulturaLAB com a laboratori propi destinat a la mediació i l’apropament entre la programació cultural de la UMH i el nostre entorn social”.

Des del departament que dirigeix el conseller Vicent Marzà es destinaran 100.467,13 euros per a la realització de programació cultural de la Universitat d’Alacant en 2021, i 69.357,97 euros a la Universitat Miguel Hernández amb la mateixa finalitat.

L’assignació de l’import per a cada universitat ha estat calculada partint d’una base lineal de 40.000 euros, més la suma de criteris proporcionals atenent el nombre de membres que formen la comunitat educativa universitària en cada cas: professorat, personal PAS i alumnat.

Els convenis anuals que se signaran tindran una vigència d’un any a l’efecte de l’1 de gener i fins al 31 de desembre de 2021. Per a la planificació, l’execució i l’avaluació de les actuacions que són objecte dels convenis, s’establiran comissions mixtes de seguiment en cada cas compostes per tres representants de la Conselleria i tres de la universitat.