La regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi ofereix per a aquest mes de juliol visites guiades al Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir dirigides a particulars i grups, tots els dimarts, dimecres i dijous en horari de vesprada. Les passades es realitzaran de 18 a 21 hores, donant inici l’últim de la vesprada a les 20 hores.

El Museu Vila Romana de l’Albir és un jaciment arqueològic d’època tardorromana de gran riquesa patrimonial i científica, les excavacions de la qual reprén en 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, 25 anys després de ser descobertes.

Va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i ja acumula més de 60.000 visites. El museu és pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure i compte, a més, amb una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor.

Ara mateix, gràcies als Fons FEDER, s’està executant un projecte per a ampliar la zona visitable de la Vila Romana. En concret, s’estan excavant les estructures situades al sud de les termes (sectors II i IV), on es localitzen restes de la pars urbana, la zona residencial de l’assentament.

Aquest projecte contempla, a més, la creació d’un vídeo amb ulleres de realitat virtual. “El gran acolliment que ha rebut l’aplicació de realitat augmentada ens ha animat a desenvolupar un nou entorn immersiu, en aquesta ocasió amb una tecnologia en auge com és la realitat virtual”, ha declarat Carolina Fredes, directora del museu.

Mitjançant aquesta tecnologia es recrearà l’àrea de representació de la Vila Romana i l’estada on el dominus celebrava els banquets. Així, les persones que en el futur visiten el museu podran conéixer, de manera immersiva i experiencial, el ritual del convivum en una vila aristocràtica del segle V d. de C. Aquest treball es realitza al costat del grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant.

El Museu Vila Romana de l’Albir obri ara a l’estiu de dimarts a dissabte, de 10 a 12 hores i de 18 a 21 hores. Diumenges i festius, només en horari de demà. Els dilluns tanca per descans del personal.

Centre d’Interpretació Faro de l’Albir

Un altre exemple de recuperació d’un bé patrimonial i la seua transformació en producte turístic és el Faro de l’Albir, convertit en centre d’interpretació. Ara a l’estiu, obri de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. Dissabtes i diumenges, de 10 a 13.30 hores.

“Durant aquests mesos s’amplien les hores en què obrin tots dos espais per a adaptar-se a les necessitats del públic durant les vacances d’estiu”, ha explicat Fredes.

La Serra Gelada és el primer parc marítim terrestre de la Comunitat Valenciana, amb una superfície protegida de més de 5.500 hectàrees. La ruta al Faro de l’Albir, la segona més visitada de la Xarxa d’Espais Naturals de la Generalitat, és ideal per a la pràctica del senderisme, un recorregut de 5 quilòmetres de distància totalment accessible per a persones amb problemes de mobilitat.

L’itinerari combina a la perfecció naturalesa i història, amb les mines d’origen fenici i de posterior explotació romana de les quals s’extreia ocre, l’aljub, la Torre Bombarda o el Centre d’Interpretació Faro de l’Albir, obert al públic en 2011 per l’Ajuntament de l’Alfàs, on es recrea la vida dels antics torreros i es visibilitza la rica fauna i flora del parc natural.