Mar Ezcurra, regidor de Cultura i Joventut, i José Luis Gea Arques, director del festival, han presentat una nova edició de `Fotomatón Festival´. Una activitat que arranca aquest setembre amb exposicions, xarrades i tallers relacionats amb la fotografia, així com el Concurs Nacional de Fotografia “Ciutat d’Oriola” i el Ral·li fotogràfic “Miguel Hernández”.

“Es tracta de la IV edició d’aquest `Fotoràpid Festival´que convertirà Oriola en una ciutat dedicada a la fotografia, ja que en totes les seues sales expositives s’exposaran les mostres fotogràfiques participants en aquest festival”, ha comentat Mar Ezcurra, qui ha avançat que com a novetat enguany també s’ha inclòs el nou espai expositiu recentment inaugurat en Orihuela Costa.

Així, les exposicions d’enguany seran:

“The End”, de l’estatunidenc Rodney Smith, l’humor del qual, distinció i surrealisme exquisit li van fer mundialment famós. Es tracta d’una ciudada selecció de les millors obres de Smith que es podrà veure en el Museu Fundació Pedrera “Palacio Sorzano de Tejada”.

“Disparando con el corazón”, una retrospectiva del treball de la qual va ser la primera fotoperiodista del nostre país, Joana Biarnés. Personatges des dels Beatles a Dalí van passar per l’objectiu d’aquesta sorprenent dona. Es podrà veure a la Sala d’Exposicions de la Fundació Caja Mediterráneo.

“Como si no hubiera un mañana”, de Ricardo Cases i Martinho Costa. Aquesta exposició és una idea del fotògraf Ricardo Cases la proposta expositiva del qual indaga sobre les limitacions de la fotografia i la pintura com a elements de confrontació de la realitat. Amb aquesta exposició s’inaugurarà la nova sala d’exposicions que la Regidoria de Cultura ha realitzat en la primera planta del Museu de la Reconquesta d’Oriola.

A la Sala d’Exposicions Miguel Hernández s’exposarà l’obra guanyadora del Portfolio Fotoràpid en la seua segona edició i on l’autor premiat exposarà 25 obres.

I en Oriola Costa, en la primera planta de l’Ajuntament, s’exposaran les obres finalistes dels concursos nacionals de fotografia `Ciutat d’Oriola´ de les seues últimes edicions.

Quant a xarrades podrem comptar amb les integrants de Photographic Social Vision Silvia Omedes i Inma Cortés, l’associació de la qual representa l’obra de Joana Biarnés i que ens oferiran la xarrada “Descobrint a Joana”, en la qual ens presentaran el treball d’aquesta fotògrafa i com es va redescobrir la seua obra. Aquesta interessant xarrada tindrà lloc a la Biblioteca Municipal María Moliner el 18 de setembre a les 18 hores.

Amb el mateix títol de l’exposició “Como si no hubiera un mañana”, Ricardo Cases i Martinho Costa ens parlaran del desenvolupament de la seua exposició i de com la fotografia i la pintura poden oferir una perfecta simbiosi a través de la mirada del fotògraf i del pintor. Serà també a la Biblioteca Municipal María Moliner el 25 de setembre a les 18 hores.

Anibal Bueno, el fotoperiodista de viatges el treball antropològic dels quals es desenvolupa principalment a Àfrica, ens oferirà una xarrada denominada “Deontologia Fotogràfica en el treball de retrat” en la qual es plantejarà el debat sobre la interacció amb els nadius, el respecte i la manera de conviure fotogràficament amb ells, utilitzant exemples propis de la seua experiència en el continent africà. Serà el 16 d’octubre a les 11 hores a la Biblioteca Municipal María Moliner.

Aquesta àmplia programació compta així mateix amb un taller de Revelat de Fotografia Analògica que serà impartit per Juan Antonio Gambín, un dels majors experts en càmeres analògiques d’Europa. El taller tindrà lloc a la Casa Casinello, seu de les regidories de Cultura i Joventut, el dissabte 2 d’octubre. Tindrà una duració de 8 hores i la inscripció és gratuïta amb aforament limitat.

El VI Concurs Nacional de Fotografia “Ciutat d’Oriola”, premiat amb 1.000€, l’IV Ral·li fotogràfic “Miguel Hernández”, que se celebrarà el 18 de setembre, i l’II Concurs Portfolio Fotogràfic culminaran el cartell d’activitats d’aquest Fotomatón 2021.

La inauguració d’aquest festival serà el divendres 17 de setembre a les 20 hores en el Palau Sorzano de Tejada d’Oriola.

Tots els detalls de la programació es poden consultar ja en www.fotomatonfestival.es i la web de la regidoria de Cultura.